Nyitókép: archív

 

Továbbra sincsenek még hivatalos eredmények, azokkal ugyanis meg kell várni az este 11 órát, míg az Európai Unió utolsó országában is bezárnak a szavazóhelyiségek.

 

A sajtóba kiszivárgott, és a politikusok által nagyban értékelt adatokból azonban már levonhatóak az első következtetések. A Körképen ezekkel bővebben is foglalkozunk majd a hivatalos végeredmény után, addig azonban íme, egy gyorselemzés. Ezúttal a magyarok által leggyakrabban választott két párt, a Most-Híd és az MKP vonatkozásában.

 

Újabb becsült eredmények láttak napvilágot: A PS-SPOLU legyőzheti a Smert. Bizonytalan az MKP helyzete

 hirdetes_810x300  

 

Most-Híd

 

Bugárék jól tudták, hogy az EP-választásokon esélytelenek. Az a negatív spirál, amelybe a sikertelen államfőválasztás után és a politikai öngyilkosságnak beillő himnusztörvény után kerültek, más eredményt nem is hozhatott. Számított erre maga a pártelnök is, aki a választások napján sem tett már kísérletet választó mozgósításra. Nagy József listavezető pedig egyenesen arról beszélt, hogy az idei EP-választásokon nem az uniós munkáról mondtak véleményt, Ezzel lényegében elismerte a fenti állításunkat. Ilyen körülmények között az elért 2,6 százalék reális, és a párt önálló tevékenységének befejezését jelenti.

 

MKP

 

A Magyar Közösség Pártja némi csoda folytán ugyan még kikerülhet, nagyon kevés szavazat hiányzik ugyanis Csákyéknak ahhoz, hogy megőrizzék a brüsszeli képviseletet. Bár a reggeli órákban állt 5,4 százalékon is a párt, a Markíza televízió 13.00 órakor kezdődött politikai vitaműsorában a TASR adataira hivatkozva a televízió már csak 4,7 százalékot jelentett az MKP-nak.

 

Ennek ellenére még ne írjuk le teljesen a pártot, némi esélyük még maradt a hivatalos eredmények közzétételéig az 5 százalék megugrásához.

 

Ami azonban leszögezhető, hogy a párt százalékban merve jóval gyengébb eredményt ért el, mint öt évvel ezelőtt, amikor kevéssel maradt csak le a második mandátumtól. Most még kevesebben múlhat a havi 15 ezer euróval, öt év alatt majd egy millió euróval (egészen pontosan 900 ezer euró) járó EP-mandátum. A felelősség mint minden választáson, most is a pártelnöké, Menyhárt Józsefé.

 

Mindez bővebb elemzést és a hivatalos eredmények megvárását igényli. A Körképhez olvasóinktól beküldött üzenetek azonban elég világos képet mutatnak. Eszerint sok magyar választópolgár ugyan elment szavazni, de Menyhárt József vállalhatatlansága miatt érvénytelenül szavazott. Így a párt sem kapott értékelhető szavazatot. Többen bizonyítékot is küldtek be szerkesztőségünknek erről, ezek közül teszünk közzé most kettőt:

 

Üzentek a választók. Kép forrása: Körkép.sk

 

Üzentek a választók. Kép forrása: Körkép.sk

 

Az üzenet tehát egyértelmű: Ha a párt egyáltalán meg akarja próbálni a politikai túlélést, nincs más választása, mint leváltani a szlovákul sem beszélő, teljes politikai alkalmatlanságát bizonyító elnökét, Menyhárt Józsefet.

 

De vajon jobb eredményt értek volna el Csákyék, ha az EP-választások előtt megszabadulnak Menyhárttól? Ezt már sohasem tudjuk meg. Az viszont biztos, hogy a pártelnök nélkül kampányoló MKP sokkal jobb eredményt ért el az EP-választásokon, mint elért a pártelnökkel a márciusi államfőválasztáson.

 

Az MKP két korábbi elnöke és a listán levő fiatalok összefogásával nagyon nagyon közel kerültek a Menyhárttal elérhetetlen 5 százalékos küszöbhöz.

 

Kár, hogy a jelenlegi helyzetben az egésznek egy teljes magyar közösség, mintegy 100 ezer potenciális választó issza meg a levét, és a párt az államfőválasztás után immár az EP-választásból is gyengébben jött ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.