Nyitókép forrása: körkép.sk/archív

 

Csáky Pál a TA3 vitaműsorában vasárnap elmondta, hogy Bugár Béla az egyik legnagyobb akadálya az egységes magyar politikai képviselet létrehozásának, aki már „nem csak politikai, hanem pszichológiai tényező is”. Ezzel szemben Menyhárt József, az MKP elnöke a Pátria Rádióban szerdán már olyan kijelentéseket tett, amellyel egyértelműen jelzi: számára Bugár személye nem kizáró tényező. 

 

Korábban parlamenti pártként is együtt tudott működni MKP a szlovák pártokkal, ezért továbbra is létjogosultsága van az etnikai alapú szlovákiai magyar politizálásnak – jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke a Pátria Rádió műsorában, ahol arról kérdezték, van-e még jövője az etnikai politizálásnak a Felvidéken.

 

„Az etnikai politizálás tartja meg közösségünket, ezért tudtunk eredményeket hozni parlamenten kívüli pártként is”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Menyhárt.

 

A gyenge szereplés okai: Menyhárt önmagát és az egész MKP-t likvidálja

 

Az EP-választásokat követően újra terítékre került a közös magyar politikai képviselet létrehozásának témája, miután a felvidéki magyar választók zöme nem ment el választani, és sem a Most-Híd, sem az MKP nem tudott mandátumot szerezni az Európai Parlamentben.

 

A két párt lehetséges összefogását firtató kérdésre Menyhárt elmondta, „félre kellene tenni az árulózást és a sértődöttséget”. Majd „példaként” említette, hogy az MKP akár a vegyespárthoz köthető MKDSZ-t is hibáztathatná a mandátuma elvesztéséért, amely szavazatokat vett el tőlük (az MKDSZ-re több mint kétezren szavaztak, az MKP-nak 396 mandátum hiányzott a bejutáshoz).

 

Csáky: Az MKP Bugárral nem, de a Most-Híddal talán hajlandó lenne együttműködni

 

Ami sokkal érdekesebb, hogy Menyhárt kitért a válaszadás elől, mikor a műsorvezető arra kérdezett rá nála, ő is Bugár Bélát tartja-e az összefogás legfőbb akadályának. Később egyértelműen utalt rá, hogy hajlandó lenne együttműködni Bugár Bélával is:

 

„Bugár Bélának megvannak az érdemei, és megvannak a hibái. Nem az én tisztem megbélyegezni (…). Úgy gondolom, hogy véget ért egy korszak, azt kell látni, hogy a magyar választópolgár mit akar”

 

fogalmazott. Mint mondta,

 

„ha már most személyekhez kötjük az együttműködést”, akkor az „eleve meghatározza, hogy ebből nem lesz semmi”.

 

Hozzátette, úgy véli, ebből van elege a felvidéki magyarságnak.

 

„Az a dolgunk, hogy 2020-ban a felvidéki magyarságnak legyen politikai képviselete a szlovák parlamentben”

 

jelentette ki.

 

Szavaznának-e a felvidéki magyarok egy Bugár-Menyhárt képviselte „összefogás“ listára?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Menyhárt szerint, ha sikerül politikai képviseleti egységet kialakítani (a fentiek szellemében tehát akár Bugár Bélával is), akkor mozgósíthatóbbá válik az utóbbi években egyre kisebb szavazókedvet mutató felvidéki magyar közösség a közelgő parlamenti választásokra.

 

Himnusztörvény, MKP petíció – Berényi: Aki megszavazta, nem való a parlamentbe. Menyhárt: A Most-Híddal is tárgyalni kell

 

Menyhárt nem zárta ki a szlovák jobboldali pártokkal való együttműködést sem, de ettől még a párt prioritása – korábbi nyilatkozatához híven – „az egységes politikai képviselet megteremtésének kezdeményezése”.

 

Menyhárt szerint az MKP jó úton jár, ezt jelzi, hogy az 5 évvel ezelőtti EP-választáshoz képest 12 ezerrel több voksot sikerült szerezniük.

 

Az egykor stabilan 4 százalék feletti pártpreferenciákkal rendelkező MKP a legutóbbi felmérések szerint három százalék körüli népszerűségnek örvendhet. Menyhárt vezetése alatt a magyar párt nem tudta mozgósítani a választókat, a himnusztörvény körüli botrány és Bugár Béla államfőválasztáson elszenvedett kudarca ellenére sem.

 

Megkezdődött a harc az etnikai politizálás túlélésért. Az ok: Bugár Béla és az oligarchák

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.