Nyitókép forrása: ta3.com

 

Ha nem választják meg az alkotmánybíró-jelölteket, nyilvános szavazásra lenne szükség – jelentette ki Andrej Danko SNS-es házelnök az alkotmánybíró-jelöltekről szóló mai szavazás után. A parlament ismét képtelen volt megválasztani az Alkotmánybíróság „feltöltéséhez” szükséges újabb hat jelöltet.

 

Danko elmondása szerint a kormánykoalíció kiválasztotta azt a hat személyt, amelyet közösen támogattak volna, ámde a képviselőknek szabad kezük van a szavazás során.

 

Elmondta, hogy ő maga mind a hat, közös megegyezés szerint megnevezett jelöltet bekarikázta, köztük Radoslav Procházkát és Pfundtner Editet is.

 hirdetes_810x300  

 

Danko utalt rá, hogy a koalíción belül konfliktusok vannak. Arra a kérdésre, hogy előrehozott választásokra kerülhet-e sor, úgy felelt:

 

„Ha Peter Pellegrini (Smer) kormányfő és Robert Fico (Smer) pártelnök mást mondanak, el kéne mondaniuk a koalícióban is, hogyan tovább, vagy van-e tovább”

Danko szerint legkorábban 110 nap múlva, októberben lehetnének az előrehozott választások.

 

Frissítve: 19:02 – szlovák sajtóhírek szerint 4 alkotmánybíró-jelöltről volt megállapodás a koalíciós pártok között, ám csak egy kapta meg a szükséges számú szavazatot. Az előrehozott választások lehetőségét pedig maga Robert Fico vetette fel.

 

Az előrehozott választásokra vonatkozó kérdést Erik Tomášnak, Fico jobbkezének is feltették, ám ő azzal reagált, hogy váratlanul érte maga a feltételezés is. A jelöltválasztás ismételt kudarcával kapcsolatban csak annyit mondott, hogy tiszteletben tartja a titkos szavazást és hogy ő is több megválasztott jelöltre számított.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.