Nyitókép forrása: sme.sk

 

Ján Šanta ügyész bizonyítékként benyújtotta a bíróságra Marian Kočner és korábbi jobbkeze, Štefan Ágh beszélgetéseinek leiratát. Az ügyész szeretné, ha a délután folyamán, Ágh jelenlétében felolvasnák a beszélgetést tartalmát, hogy szembesítsék azt a tanúvallomásával.

 

A bíróság még nem döntött, egyelőre tanulmányozzák a szöveget. A védelem természetesen tiltakozott, és nem akarják, hogy az átirat nyilvánosságra kerüljön. Šanta ugyanakkor jelezte, hogy a ma tanúvallomásra beidézett Ághot mindenképp szembesíteni akarja a leirat tartalmával, és ha nem jelenik meg a bíróságon, hatósági eszközökkel hozzák be.

 

Harmadik napja zajlik a Pavol Rusko és Marian Kočner nevéhez köthető váltóügy pere. Az ügy lényege, hogy fény derüljön arra, vajon 2000-ben Pavol Rusko a Markíza akkori vezérigazgatójaként aláírt-e vagy sem váltókat, amelyek most Marian Kočner cégének birtokában vannak. A Markíza, amely a CME csoport tulajdonában van, az elmúlt években állította, hogy a váltókat Rusko akkor írta alá, amikor már nem volt igazgató, tehát hamisítványok.

 hirdetes_810x300  

 

Az ügyben zajló korábbi perek többségében a Markízának adtak igazat a bíróságok, ezután pedig bűnvádi eljárás indult Kočner és Rusko ellen.

 

A mai meghallgatások egyik érdekes pillanata az volt, mikor Anna Hausknotzová tett vallomást. Hausknotzová a Műsorszórási Tanács korábbi tagja volt és Siloš Pohankaról beszélt:

 

„Megkérdeztem tőle, tényleg egy koronáért adta-e el a [Markízával szembeni] követelést? Azt válaszolta, könnyű úgy eladni, hogy pisztolyt szorítanak a fejedhez”

 

mondta a tanú.

 

Az ESPE Štúdio korábbi tulajdonosa jelentős követeléssel rendelkezett a Markíza felé (vagyis, a tévécsatorna tartozott neki), ő vállalta a kezességet egy hitelügyletnél Ruskoért a 90-es évek vége felé. Korabeli sajtóközlések szerint a hitelügylet elérte a Markíza értékének 25 százalékát, mivel Rusko nem fizette meg a tartozást, a követelés később a Markíza Rusko kezében lévő tulajdonrészének értékére duzzadt.

 

Pohanka ezt a tekintélyes követelést 1998-ban egy koronáért adta el Kočner és Ágh cégének, a Gamatexnek, és nem sokkal ezután megtörtént a Markíza erőszakos, fegyveresek által történő elfoglalása, az 1998-as parlamenti választások előtt. Rusko állítása szerint a váltók épp azért íródtak, hogy ezt a vitás ügyet rendezzék.

 

A Markíza televízió Szlovákia legnézettebb csatornája, így komoly befolyása van a közvéleményre. Jelenleg több befektetőcsoport illetve pénzember is érdeklődik iránta, köztük a Penta is. További részletek alábbi cikkünkben.

 

Célegyenesben a Markíza eladása. Cseh milliárdos befolyása alá kerülhet Szlovákia egyik legnézettebb csatornája

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.