Nyitókép: reprofoto (Facebook, OLaNO)

 

Az OĽaNO asztalt foglalt az egyik pozsonyi étteremben egészen a választásokig. Igor Matovič kész tárgyalóasztalhoz ülni az összes demokratikus ellenzéki párt vezetőivel.

 

„Mutassuk meg, hogy képesek vagyunk felelősen gondolkodni. Adjunk reményt az embereknek, alkossuk meg 10 pontos közös választási programunkat, és az emberek tömegével fognak támogatni bennünket”

 

– fogalmazott Matovič.

 

 hirdetes_810x300  

Azután, hogy Michal Truban kritizálta Matovičot a jövőbeli választási program prioritásaiért, melyekről interneten dönthetnének az emberek, a PS/Spolu az ellenzéki pártok közül elsőként ült tárgyalóasztalhoz az OĽaNO-val.

 

„Azt gondolom, hogy pozitív és konstruktív beszélgetés volt. Egymás feltételei, prioritásai kerültek szóba. Megegyeztünk abban, hogy az egyeztetéseket folytatni kell”

 

– nyilatkozta a találkozó után Truban.

 

„Megegyeztünk abban, hogy közös célunk, hogy a választások után Szlovákia végre reményt kapjon a Smer 12 éves kormányzásának szenvedései után

 

– Igor Matovič.

 

Az SaS elnöke, Richard Sulík is elfogadta a meghívást a közös asztalhoz.

 

„Ami a közös programot illeti, nem tartom túlságosan pozitív javaslatnak. Nem mondok se nemet se igent rá, tárgyalások kérdése a dolog. 18 nap van a választásokig, most főleg a választási kampány levezénylésére kell öszpontosítani. A közös választási programról a választások után szokás tárgyalni.”

 

nyilatkozta Sulík.

 

A Sme rodina vezetője, Boris Kollár elutasította a meghívást. A választások utáni együttműködést azonban nem zárta ki.

 

„Mindenki foglalkozzon saját pártjával, saját választóival. A választások majd megmutatják, kinek milyen ereje van, és leülhetünk tárgyalni”

 

– reagált a felkérésre Boris Kollár.

 

A többi ellenzéki párt egyelőre nem reagált a közös tárgyalási ajánlatra. A választások után viszont szeretnének együttműködni. Egyelőre bizonytalan, hogy sikerül-e még a választásokig összehozni az egész ellenzék találkozóját. A Za ľudí és a KDH szerint gondot okozhat, amilyen formában Matovič a közös találkozóra hívja őket.

 

„Nem gondolom, hogy a sajtón keresztüli üzengetés megfelelő forma, de még mindig jobb, mint a partnerek zsarolása”

 

– reagált Andrej Kiska (Za ľudí).

 

„Nem gond számunkra a közös pontok megkeresése. Mi magunk is ezt szeretnénk. Annak formáját, hogy mi lenne a megfelelő, átgondoljuk”

 

– fogalmazott a KDH.

 

A szlovák közmédia értesülései szerint az MKÖ holnap találkozik Igor Matovičcsal. A bezájtszásban a közös lista vezetőjeként már nem Bárdost, hanem Simon Zsoltot mutatták be.

 

A Körkép.sk figyelni fogja, hogya Beneš-dekrétumok és az autonómia ezúttal felmerül-e, és milyen álláspontot fog képviselni az MKÖ.

 

RTVS/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!