Nyitókép forrása: sme.sk

 

Vasárnap este újabb Kiska-videó jelent meg az interneten, amely az előzőekhez hasonlóan szintén nem tartalmaz konkrétumot, így, bár nehéz helyzetbe hozza  Andrej Kiska exállamfőt, egyre átlátszóbb a felvételek mesterkéltsége.

 

Főleg, hogy a döntő pillanatban megszakad a videó, ráadásul arra utal, hogy Andrej Kiska nem hajlandó pénzt küldeni a „fehér lónak” .

 

Emlékeztetőül: a Kiska lejáratására készített rejtettkamerás felvételek a nagyszólóki telkekkel vannak összefüggésben, amelyeket a 90-es évek végén Kiska egy Sirocký nevű férfitől vásárolt meg 1800 eurónak megfelelő szlovák koronáért. Csakhogy a telkeket egy alvilági kapcsolatokkal rendelkező cég tulajdonította el egy Franc nevű fogorvostól, aki viszont ezt csak később tudta meg.

 hirdetes_810x300  

 

Sirocký Andrej Kiskának adta el a telkeket a 90-es évek végén. Az egész telekügyet pedig Michal Šuligaa poprádi alvilág egyik ismert alakja bonyolította le. Az ügy politikai része arról szól, hogy vajon Kiska tudatában volt-e annak, hogy a telkek, amelyeket vásárol, illegálisan került Sirocký tulajdonába, vagy Sirocký valójában csak egy fehér ló volt, amely a törvényesség látszatát akarta csupán kelteni. Két évvel ezelőtt a bíróság a telkeket visszaadta Francnak, Kiska ellen nem indult eljárás.

 

A videók másik központi témája a Sirockýnak küldendő 2000 euró, amelynek az lenne a célja, hogy a Sirocký ezt a összeget átküldve Kiskának azt a látszatot keltse, hogy Kiska peren kívüli megegyezéssel visszaszerezte tőle a telkek eredeti árát – így bizonyítva, hogy jóhiszeműen vásárolta a telkeket. Sirockýnak azonban nincs 2000 eurója, a felvételt készítő Šuliga ezért Kiskától akarja elkérni az összeget, hogy aztán Sirockýnak adja.

 

Kiska: A rólam készített felvételt megvágták, ez egy újabb lejárató kampány

 

Kiska elmondta, hol hibázott

 

Az eddig megjelent három videóból nem derül ki egyértelműen, hogy Kiska hajlandüó. Tény azonban, hogy Andrej Kiska többször is találkozott Šuligával, és a tegnap esti, facebookon közölt nyilatkozatában kénytelen volt elismerni, hogy e tekintetben hibázott. A felvételből minimum az kiderül, hogy Kiska egyszerű ismeretségnél azért közelebbi kapcsolatban állt Šuligával.

 

„Igen, hibáztam, hogy ezzel az emberrel egyáltalán találkoztam és beszéltem. Viszont, ha a Smernek ismét szándékában állt lejáratni engem, mint a 2014-es elnökválasztás előtt, akkor ezekkel a videókkal kudarcot vallottak, a választások pedig ugyanúgy végződnek: Fico elbukik, én pedig kollégáimmal ehhez hozzá fogunk járulni”

 

fogalmazott.

 

Kiska vallomást tett a rendőrségen

 

Megvágott a felvétel, a kulcsmomentumban megszakad

 

A harmadik felvétel egyértelműen megvágott, és ugyanúgy elbizonytalanító, mint az előző kettő. Nincs benne konkrét bizonyíték, hogy Kiska tudatában volt a nagyszalóki telkek hátterének. A felvétel csúcspontja az utolsó pár pillanat, amikor Kiska arról beszél, a botrány milyen veszélyes a politikai reputációjára nézve:

 

„Mert, tudod, az emberek az adózáshoz nem nagyon értenek, de az érzést, hogy én valakinek elloptam a telkét, el tudják képzelni…“

 

fogalmazott, szembeállítva a telkek ügyét és a KTAG adózási botrányát. Ezt a mondatot az ügy mediális hatását szemléltető példaként mondta el Kiska, így önmagában nem nagyon lehet beismerő vallomásként értelmezni.

 

Így harmadik videó is olyan, mint az előző kettő: arra elég, hogy bizonytalan választót eltántorítsa a szavazástól, és hogy a Kiskával egyébként sem szimpatizálókat mozgósítsa. Bizonyítani azonban nem bizonyít semmit.

 

Za ľudí: A választások után le sem ülünk tárgyalni a Smerrel az új koalícióról

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!