Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

Néhány hétnyi megfeszített kampányjárás után lassan alig találunk helyet a „körútjainkon összegyűjtött” szuveníreknek. Így még mielőtt szinte minden a kukában végezné, lássuk, mi mindenre költöttek az egyes pártok, akik igyekeznek magyar választókat (is) karikázásra bírni február 29-én!

 

Olvasóink az elmúlt hetekben nem egyszer találkoztak a Körkép helyszíni tudósításaival. Míg beszámolóinkban igyekeztünk az elhangzottakra rávilágítani, addig most, hogy már a kampányzárók időszakát éljük, a szavakon és ígéreteken túl megmutatjuk azt is, mi mindennel próbáltak még bennünket rábírni, hogy adjuk karikánkat az egyik vagy másik jelöltre!

 

Tollak névvel, logóval

 

 hirdetes_810x300  

Az első és egyben klasszikus reklámelem a toll volt. Biztosan vannak olyanok, akik már csak hobbiból is igyekeznek ezekből minél többet begyűjteni, hogy aztán még négy évvel később is ezek kerüljenek elő a konyhafiókból, mikor keresztrejtvényt kell fejteni.

 

Megjegyezzük, hogy idén kevésbé fantáziadús tollakkal találkoztunk. Ezekből inkább a minimalista dizájnt választották a pártok – a Most-Híd és a Za ľudí kivételével a fehér alapszín dominált.

 

Körkép.sk

 

Nem számít, hogy mi van rajta, a biciklin úgyse’ látják!

 

A vegyespárt láthatóan kihasználta, hogy az elmúlt négy évet kormánypozícióban töltötte, már ami a kampánytechnikákat illeti. A választóváró asztal általában roskadozott az „eredményeket” hirdető szórólapoktól, füzetektől, az egyes egyéni jelöltek ígéreteitől. Ehhez jött hozzá a már megszokott narancssárga fényvisszaverőcsík. Több választópolgár meg is jegyezte: Rajta van, hogy Most-Híd? Nem számít! A sötétben a biciklin azt úgyse’ látni!

 

Bugár Béláék próbáltak az idősek kedvére is tenni, bár elsőre nem volt egyértelmű, hogy mi is akar lenni a kicsi fehér skatulya – a szervezőhölgyek gyorsan rávilágítottak, hogy gyógyszertartóról van szó. Talán azért, nehogy elguruljon… Idén is megjelent a megszokott hűtőmágnessel ellátott jegyzettömb is, valamint tollak legalább két stílusban – pártlogóval és jelöltnévvel.

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Minimalista felhozatal, nyalóka a várakozás idejére

 

Bár külön cikket nem szenteltünk neki korábban, azért ellátogattunk Andrej Kiska exállamfő és pártja, a Za ľudí komáromi „választási showjára” is. Nos, a rendezvény valóban „választási” volt, de kicsit sem „show”. Kiskáékat mintegy harminc fős, jobbára a nyugdíjaskorúakból álló választói csoport fogadta a Tiszti Pavilonban. Magyar szót is csak akkor hallottunk, mikor a korábbi államfő a „Jó estét!” után még megpróbálkozott néhány, „čipoš paprika” és „maďar gulaš” stílusú poénkodással, mondván, hogy ennél többet ne is várjanak tőle, mert nem tud.

 

A megjelenteket látva eleve nem is talált volna felvevőpiacra, így ami show-nak indult, egy szépen megkoreografált egyszerű kampányfórumban merült ki.

 

Kiskáék a választókat kiemelt jelöltjeik szórólapjaival, tollakkal és sárga zacskóba csomagolt pártfeliratos nyalókával várták, melyet haza lehetett vinni az unokáknak…

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Inkább a szakma, mint a szemfényvesztés

 

Az SaS fórumnak induló szűkkörű beszélgetésén egyértelműen az volt a jelölt célja, hogy magát és az őt indító párt programját propagálja. Nyilván Richard Sulík és a lista befutó helyein szereplő jelöltek kampányrendezvényein több teret kaptak a csecsebecsék is, ebből azonban a Csallóközben vajmi keveset láthattunk.

 

Remek marketingesek az OĽaNO-nál

 

Az OĽaNO magyar jelöltjeinek fórumán azon túl, hogy meglepődve tapasztaltuk, fogyasztásunkat a házigazda állja, az igényesen kivitelezett szórólapok mellé kezünkbe nyomták a kampány egyik kivételes marketingfogását, a Matovičaj-t.

 

Elsőre humoros, második ránézésre tele van üzenettel (pl.: extra erős, igazsággal teli korty, használja fel 2020. február 29-ig), kibontva pedig az illatán túl megtaláljuk azt a 11 okot, ami miatt elvileg az Egyszerű Emberekre kellene szavazni… Az első mosoly után, lássuk be, ez tényleg zseniális!

 

Kibontás előtt… Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

… és után, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Ahány jelölt, annyi ötlet az MKÖ-nél

 

Portálunk legtöbbször a Magyar Közösségi Összefogás kampányrendezvényein fordult meg. Ennek egyik oka, hogy ők egyértelműen a magyar szavazókat szólították meg, másrészt pedig ahány rendezvény, annyi forgatókönyv. Kampánytúránk során találkoztunk az „ez nem is MKÖ-kampány, de azért mégis” stílusú beszélgetésektől kezdve a nagyszabású eszem-iszom, dínom-dánomig mindennel. Ezen rendezvények körítése attól függött, hogy kik prezentálták magukat és elképzelésüket, valamint hogy a 150-es lista mely részén helyezkednek el.

 

Így esett, hogy tollaktól kezdve, lufikon át zsebnaptárig mindenféle a tarisznyánkban kötött ki. Nézzük csak!

 

Míg a korábbi választásokon előfordult piros vagy zöld alapon fehér MKP-logó, idén a fehér alapon halványzöld dominált. Az egyik oldalon szlogennel, a másikon pedig az MKÖ logójával, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Őry Péter, az MKP OT-elnöke kihasználta a DAC-szurkolók körében már elterjedt piros-fehér-zöld gumikarkötő ötletét – épp csak nevesítette, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Nagy József biciklis kampánya sem maradhatott ki. Kemény, bankkártya stílusú műanyag kártyákon propagálta magát. Ehhez jött hozzá – egyebek mellett – a lóhere alakú autós illatosító, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

MKP-s jelöltek, Magyar Fórumos jelöltek kombinálva zsebnaptárral, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Papír poháron az MKP jelöltje, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Látva ezt a széles felhozatalt, néha nehéz volt eldöntenünk, hogy mivel is akarnak bennünket meggyőzni – a szavakkal, vagy inkább a papírtáskákba összecsomagolt szuvenírekkel, de hűen portálunk filozófiájához, mindig és mindenhol a szavak súlyát és komolyságát mérlegeltük. A többi csak körítés…

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.