Nyitókép: medline.eu

 

Nemrég tértek haza Olaszországból, s mivel mindkettejüknek voltak az új koronavírusra jellemző tüneteik, felhívták az egészségügyi minisztérium által létrehozott infóvonalat.

 

A Pozsonyban élő Mária először nem tudta tárcsázni a vonalat, majd miután sikerült, kivizsgálás nélkül azt mondták neki, hogy nincs koronavírusa, mivel alacsony a testhőmérséklete, holott eddig sosem volt lázas.

 

 hirdetes_810x300  

A fővárosi Ladislav szintén többször próbálkozott az infóvonal kitárcsázásával, de mivel nem járt sikerrel, a 112-es telefonszámot hívta. Ott azt mondták neki, maradjon otthon, mert nincs, aki kivizsgálja.

 

A SME napilap azért nem fedi fel a két érintett teljes nevét, mert nem szeretnék, ha az ismerőseik körében pánik alakulna ki amiatt, hogy esetleg koronavírussal fertőzöttek.

 

Ladislav: Azt mondták, hogy nem tudnak tőlem mintát venni

 

 „Két héttel ezelőtt, február 23-án Portóból repültem velencei átszállással“

 

– mondta Ladislav. Amikor Szlovákiába ért, megfázott. Láza ugyan nem volt, de köhögött, fájt a feje és gyengének érezte magát.

 

Szerdán felhívta az egészségügyi minisztérium és a higiénikusok által létrehozott telefonszámot, amin a koronavírussal kapcsolatban lehet információt kérni. „Azt mondták, hogy keressem fel a körzeti orvosomat“.

 

Mivel a doktornőt nem tudta elérni, pénteken ismét az infóvonalat tárcsázta, mindhiába. Ladislav ezután a minisztérium által létrehozott e-mail címre írt a gyanújával és a tüneteivel kapcsolatban, de itt sem kapott választ.

 

Szombaton reggel kénytelen volt a 112-es telefonszámot hívni.

 

„Azt mondták, ha nincs lázam, akkor fütyüljek rá“

 

– mesélte a férfi, akinek azt tanácsolták, maradjon otthon.

 

„Közölték, hogy nem jöhetnek el hozzám a házi karanténba, mert nem tudják levenni a mintát“

 

– emlékszik vissza a meglepő válaszra.

 

Ladislavval ellentétben Máriának volt láza, az infóvonalon mégis azt mondták neki, hogy nincs koronavírusra utaló tünete.

 

 „Azt mondták, ha koronavírusom lenne, akkor jóval magasabb lenne a lázam“

 

– magyarázta a pozsonyi nő, akinek két napja 37,5 fokos volt a testhőmérséklete és azelőtte sosem volt lázas, ha influenzás volt.

 

Máriának szintén problémája akadt azzal, hogy az infóvonalak közül valamelyiket elérje. Amikor sikerült neki, az operátor azzal küldte el melegebb éghajlatra, hogy nincs koronavírusa, mert már lassan 14 napja lesz, hogy hazaérkezett Olaszországból.

 

Mária ezután egy másik infóvonallal próbálkozott, ahol egy „kedvesebb hölgy“ azt tanácsolta neki, hogy hívjon mentőt. Azt azonban azzal utasították el, hogy kevés olyan tünete van, ami koronavírusra utalna.

 

A teljes elutasítás azután következett, miután megmondta a születési dátumát. Mária ugyanis 19 éves.

 

„Amennyiben a hőmérsékletem hétfőn sem fog csökkenni, felhívom a körzeti orvosomat“

 

– mondta.

 

Minisztérium: a 38 fok feletti testhőmérséklet a döntő

 

Amennyiben a páciens arra gyanakszik, hogy koronavírussal fertőződött meg, akkor a döntő tényező a 38 fok feletti testhőmérséklet – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová.

 

„Amennyiben a rizikós országokban járt pácienseknek alacsonyabb a testhőmérsékletük 38 foknál, akkor házi karanténban kell maradniuk“

 

– mondta a szóvivő, majd hozzátette: az orvos olyan gyógykezelést ajánl nekik, ami enyhíti a betegség tüneteit.

 

Nyolc-tizenkét órával később a központ orvosa ismét felveszi a kapcsolatot a beteggel, és ellenőrzi az egészségi állapotát. Amennyiben a páciens állapota rosszabbodik vagy felszökik a láza, az orvos kapcsolatba lép a regionális higiénikussal, aki biztosítja a mintavételt a páciens számára.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.