Nyitókép: reprofoto (TA 3)

 

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart, a szomszédos országokba ingázókra vonatkozó új szlovák szigorítás, miszerint 30 napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt birtokában járhatnak majd át csak a határon.

 

Tiltakoznak az ingázók, diszkriminatívnak tartják a havi egy kötelező COVID-19-teszt bevezetését

 

Az érintettek részéről az elképzelés komoly rosszallást váltott ki, hiszen egy négyfős család esetében például, akik Rajkán laknak és Pozsonyba járnak dolgozni, a készülő intézkedés akár havi 280 eurós pluszköltséget is jelenthet.

 hirdetes_810x300  

 

A TA3 Politikában (V politike) című vasárnapi műsorában Igor Matovič úgy fogalmazott, megérti a felháborodást, ugyanakkor fontos, hogy Szlovákia szigorúan lépjen fel a koronavírus terjedésének megakadályozására.

 

A kormányfő szerint, amikor a tisztifőorvos a krízisstábon a javaslattal előállt, a környező országokban növekedett a fertőzések száma, nálunk viszont féken tudtuk tartani. Így az elképzelés azért született, hogy megakadályozzák az ellenőrizetlen mozgással érkező esetleges vírusfertőzést.

 

A kérdésre, hogy a 70 eurós ár egy személy esetében egy családra komoly anyagi érvágást jelent, míg a külföldről hazaérkezők vagy a romák esetében a teszt ingyenes, Matovič úgy válaszolt, hogy ez igaz, esetükben viszont kötelező a két hetes karantén, míg az ingázók szabadon járhatnak.

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy a javaslat két hét múlva lépne életbe, mialatt változhat a környező országokban is a fertőzések számának alakulása.

 

„Az ingázóknak azt javaslom, hogy egyelőre még ne teszteljenek. Várják meg az elkövetkező 3-4 napban hogy alakul a helyzet. Mert ha külföldön sok fertőzés van, nálunk pedig kevés, akkor igen, így védjük magunkat. Ha viszont a határos országokban esik vissza a fertőzések száma, Szlovákiában pedig megugrik, akkor Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország vezetheti be ugyanezt. Ha pedig hozzávetőlegesen egyforma mértékű a fertőzés tesztelése a környező országokban, az intézkedés értelmét veszti”

 

– fogalmazott.

 

Utalt egyben arra is, hogy az elmúlt hetekben sikerült megtizenötszörözni a tesztelések számát, és a Fico kormány alatti napi 2-300 tesztelésből mára stabilan 3000 fölé sikerült jutni, az elkövetkező időszakban a helyzet e téren tovább javulhat, ami akár befolyásolhatja is a tesztelés árát is és annak körülményeit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.