Nyitókép: ta3.com

 

A szlovák miniszterelnök csütörtök délelőtt a kormányprogram szavazásáról szóló parlamenti felszólalásában jelezte, hogy az egészségügyi szakértőkkel való előzetes egyeztetés alapján, látva a koronavírus szlovákiai alakulását, hétfőn várhatóan előre hozzák a gazdasági szigorítások enyhítésének második fázisát.

 

 

Igor Matovič ugyanakkor mindenkit felelős hozzáállásra szólított fel, a gazdasági mutatók ugyanis rendkívül kedvezőtlenek a nemzeti össztermék alakulása szempontjából.

 hirdetes_810x300  

 

„Szlovákia gazdaságilag nem éli túl a második és a harmadik hullámot. Ha az első hullám 9 százalékos gazdasági visszaesést produkál, nagyon-nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk“

 

– figyelmeztetett a kormányfő.

 

Matovič szerint ilyen mértékű visszaesésre nincs példa ebben az évezredben Szlovákia történetében, majd az előző 12 évben kormányzó Smert kritizálta.

 

„12 év alatt 30 milliárd eurót loptak szét. Ha ez ott lenne a kamrában, teljesen más helyzetben lehetnénk“

 

– mutatott rá. Egyben előrevetítette, hogy az ország eladósodottsága egy ugrással a GDP 60 százalékára kerülhet, ami az engedélyezett felső határ, így Szlovákiának nagyon felelősségteljes költségvetési politikát kell majd folytatnia.

 

A hétfői újabb könnyítéssel kapcsolatban tehát a legfontosabb a fegyelmezettség kell hogy legyen a lakosság részéről annak érdekében, hogy a vírus ne jöjjön vissza második, harmadik hullámban az eddigieknél sokkal súlyosabb és károsabb következményekkel az egész országra nézve.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.