Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Nyolc hónap és négy szavazás után újra van elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak. A bíróságok önrendelkezési szervezete, a Bírói Tanács hétfőn megválasztotta a strasbourgi bíróság bíráját, Ján Šikutát.

 

A nyilvános szavazáson a 17 szavazatból 12 szerzett meg, míg ellenjelöltje, Ivan Rumana egyetlen támogató szavazatot sem kapott. Mindketten szlovák legfelsőbb bírók – ez a jelölés egyik alapfeltétele.

 

A sikeres megválasztásához legalább 10 támogató szavazatra van szükség a 18 tagú testületből, amelyet az előző három próbálkozáson senki sem tudott megszerezni.

 hirdetes_810x300  

 

Kulcsfontosságú poszt, hatalmas elvárásokkal

 

Šikuta egyébkén másodszor pályázta meg a pozíciót, az első alkalomra tavaly novemberben került sor, de nem kapott elég szavazatot. Azóta azonban jelentősen megváltozott a Bírói Tanács összetétele.

 

Šikutának nem lesz könnyű dolga, tőle is azt várják, hozzá hozzájárul az előző kormányok alatt önmagát alaposan lejárató bíróságba vetett bizalom helyreállításához. A legfelsőbb bíróság új elnöke saját bevallása szerint is tisztában van azzal, hogy rengeteg népszerűtlen döntést kell hozni, és számos konfrontatív helyzetet kell majd kezelnie.

 

Šikuta 36 éve bíró, 11 évig volt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának bírája. Tavaly év elején alkotmánybírónak is jelentkezett, amit mai meghallgatásán hibának nevezett.

 

Az átmenetileg kinevezett elnök távozik

 

A Legfelsőbb Bíróság átmenetileg kinevezett elnöke és egyúttal a Bírói Tanács, de talán az egész bíróság legidősebb tagja, Szabó Péter távozik posztjáról. Őt egy hónappal ezelőtt nevezték a tavaly októberben leköszönő Daniela Ševcová helyére. A Legfelsőbb Bíróságtól távozott Jarmila Urbáncová is (egyike a Marián Kočnerrel kapcsolatos bűntények kapcsán letartóztatott 13 bírónak) is, ő volt a testület elnökhelyettese. Így maradt nyolc hónapra vezető nélkül a Legfelsőbb Bíróság.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!