Nyitókép: reprofoto (TA3)

 

Hétfőn a központi krízisstáb ülése után Igor Matovič kormányfő várhatóan bejelenti, hogy újra megnyithatnak az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatai, árulta el  Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a TA3 vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában.

 

„Szlovákia a környező országok járványügyi helyzetéhez igazítja saját lépéseit. Ha lehetséges lesz, biztosan nem fogjuk indokolatlanul a határon tartani az embereket”

 

– nyilatkozta

 

 hirdetes_810x300  

A miniszter elismerte, hogy Szlovákiában a rendkívül pozitív járványügyi mutatók ellenére is kicsit lassan indul a könnyítés és ő maga csalódott is emiatt.

 

„Örulnék, ha hétfőtől minden visszatérne a normális kerékvágásba”

 

– tette hozzá.

 

 

„Fantasztikus számaink vannak. A tegnapi egyetlen fertőzés is a bősi karanténközpontból származik. A járvány tökéletes ellenőrzés alatt van, de nem minden új eset származik a karanténközpontokból, vagy a marginalizált közösségekből. A vírus továbbra is itt van közöttünk és elővigyázatosnak kell lennünk“

 

– jelentette ki a szlovák egészségügyi miniszter.

 

Jól gomboltuk be az első gombot

 

Vladimír Baláž (Smer) ellenzéki képviselő, a parlament egészségügyi bizottságának tagja szerint a vírus terjedése során előnyt jelentett az ország mérete és elhelyezkedése is.

 

„Nincsenek nagy városaink, nem nagyon tud hol terjedni tovább a vírus. Jól gomboltuk be az első gombot a kabáton Pellegrini kormányfő alatt, és ez folytatódott Igor Matovič vezetése alatt is”

 

– jelentette ki.

 

A környező országok könnyítéseivel kapcsolatban, miszerint Ausztria ma éjféltől megnyitotta a határait Szlovákia felé, Csehország pedig május 25-től többek között megszünteti a kötelező maszkviselést Krajčí kilátásba helyezte, hogy hétfőn radikális könnyítések bejelentése várható.

 

„Nemcsak azért, mert megérdemeljünk, hanem a járványmutatók állapota miatt is.  Az egészségügy is visszatér szinte teljesen a korábbi kerékvágásba. A műtétek újra végezhetők lesznek, lehetséges, hogy már a 14 napos karantén nélkül is”

 

– magyarázta.

 

A kötelező állami karantén marad

 

A kötelező állami karantén biztosan nem lesz a könnyítések között. Az intelligens karantén ugyanis lehetővé teszi az otthoni karantént is. Az ezzel kapcsolatos törvény már csak az államfő aláírására vár.

 

„Mi hétfőtől készen állunk az applikáció tesztelésére, hogy jól működjön, ha beindul”

 

– tette hozzá a miniszter.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.