Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Igor Matovič komrányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter (mindketten OĽANO) a korlátozó intézkedések korábban jelzettnél gyorsabb lazítását helyezték kilátásba. Matovič ugyanakkor figyelmeztetett, hogy továbbra is körültekintőnek és elővigyázatosnak kell maradnia a lakosságnak.

 

A kormányfő azt is jelezte, hogy míg Szlovákiában szombaton 1 új fertőzöttet regisztráltak, Ausztriában 92-t, Magyarországon 56-ot, Csehországban 49-et, Lengyelországban 241-et, Ukrajnában 528-at.

 

A reménykeltő nyilatkozatok mellett az is a lazítások felé billenti a mérleget, hogy a környező országok mindegyike enyhítő intézkedéseket vezet be – így Pozsonyon is nagy a nyomás, hogy ne maradjon ki az optimista hullámból. Korábbi írásunkban pedig már azzal is foglalkoztunk, hogy a lazító intézkedéseknek komoly befolyása van Szlovákia pénzpiaci megítélésére.

 hirdetes_810x300  

 

Krajči: Hétfőtől radikális könnyítéseket jelentünk be, a kötelező 14 napos karantén biztosan marad

 

Változások jönnek

 

A vártnál gyorsabb lazító intézkedések bejelentése azt sejteti, hogy a válságstáb holnapi ülése után valószínűleg nem csak az óvodák és iskolák megnyitásáról szóló döntést jelentik majd be, hanem jóval több intézkedés felfüggesztéséről fogunk majd hallani. Részleteket egyelőre az illetékesek nem árultak el.

 

Sajtóértesülések szerint a kormány a negyedik fázis elindítását fontolgatja, de nem minden területen. Az óvodák és iskolák szigorú higiéniai intézkedések mellett várhatóan megnyithatják kapuikat „korlátozott rezsimben”, vagyis korlátozva lesz a diákok száma a tantermekben. Kérdés, hogy ezt logisztikai szempontból hogy tudják majd megoldani az iskolák. Eredetileg az iskolák és óvodák megnyitása csak júniusban került volna terítékre.

 

Épp ebben a kérdésben ígért Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter egyértelmű választ. A kormányfő pedig a hét elején kijelentette, hogy az iskolák és óvodák látogatása egyelőre önkéntes lesz – nyilván lesznek szülők, akik otthon marasztalják gyereküket.

 

Néhány dolog biztosan velünk marad

 

Kérdés, hogy mennyire fog változni a nagy bevásárlóközpontok helyzete, ahol jelenleg csak a szemészek, élelmiszerüzletek és gyógyszertárak tarthatnak nyitva. Illetve arról is folynak a találgatások, hogy a vendéglátás területén mennyire enyhítenek az előírásokon. Az éttermeknél, vendéglőknél két méteres távolságot kell tartani a teraszokon.

 

Szinte borítékolható, hogy a tömegrendezvényeket nem fogják engedélyezni, ahogy a fürdőket és mozikat is zárva tartják majd. A maszk kötelező viselése részben szintén megmarad, ha a szabadtéren engedik is az elhagyását, a tömegközlekedési eszközökön, hivatalokban és üzletekben továbbra is kötelező marad, ahogy a kéz fertőtlenítése vagy a kesztyű viselése is.

 

Várhatóan nem történik látványos lazítás a karanténkötelezettség vonatkozásában, így az ingázók számára továbbra is maradnak a szigorú feltételek. Marek Krajčí vasárnap érdemben nem is válaszolt a sajtó azon kérdésére, hogy enyhítenek-e a korlátozásokon legalább az Ausztriába, Magyarországra és Csehországba ingázók számára.

 

Heger szerint a lezárt határok megvédenek minket a vírus újbóli behozatalától és elterjedésétől

 

Hétfő reggeltől is van néhány új elem

 

Ahogy azt korábban megírtuk, a szlovák kormány egyes képviselői Ausztriával és Csehországgal akartak volna mini-Schengent létrehozni, kvázi fittyet hányva a Magyarországgal közös határon ingázókra. A mostani lazítási hullám, különösen az osztrák tervek ezt az elképzelést feleslegessé teszik.

 

A hétfő reggel 7 órától életbe lépő, még korábban hozott enyhítő rendelkezésekről is érdemes szó ejteni. Az új verzió egyébként 1 helyett már 2 helyen Csehországgal és Ausztriával együtt említi Magyarországot a kivételek meghatározásánál.

 

Eszerint hétfő reggel 7 órától a diákokon kívül a magyar, cseh, lengyel és osztrák határtól 10 kilométeres sávban gazdálkodók is kivételt kapnak, vagyis határátlépés esetén nem kell karanténba vonulniuk (a szlovák oldalon), de fel kell mutatniuk a négy napnál nem régebbi negatív vírustesztet a határon. Ez a kivétel kétirányú, tehát azokra is vonatkozik, akik Szlovákiában élnek és a határ túloldalán gazdálkodnak (10 km-es sávban), illetve akik külföldön élnek és Szlovákiában gazdálkodnak legfeljebb 10 km-re a határtól.

 

További részletek ide kattintva érhetők el.

 

A jövő héttől már indulhat az „intelligens karantén” okostelefonos ellenőrzéssel, ami az állami karantént váltja fel majd, de egyelőre a két megoldás párhuzamosan fog működni, legalábbis egy ideig.

 

Befuccsolhat a szlovák mini-Schengen kísérlet. Ausztria nyit Magyarország felé is

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!