Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

Kritikahullám indult azután, hogy Igor Matovič kormányfő bejelentette, az orvosok nem kapnak az élvonalban dolgozóknak járó 50 millió eurós honoráriumból.

 

A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) szerint ez a döntés nem más, mint az egészségügy nevetségessé tétele, hiszen a kormány a válságos hónapok után egyszerűen csak „ledobja az orvosokat a fedélzetről”.

 

 hirdetes_810x300  

A jutalomosztásból a mentősök sem szeretnének kimaradni. A Szlovák Mentőorvosi Kamara (SKZZ) szerint sokan érdeklődtek a mentősök honoráriuma felől. Elmondásuk szerint dolgoznak a helyzet megoldásán, és remélik, a jutalmazottak csoportjába fognak tartozni, hiszen ők valóban az élvonalhoz tartoznak.

 

Matovič: Az élvonalban dolgozók számára elkülönített jutalom nem vonatkozik az orvosokra

 

Matovič szerint tévedés történt

 

Matovič azóta a Facebook-bejegyzésében tette közzé, hogy a jutalomból minden olyan egészségügyi dolgozó kap, aki valóban kockáztatott az élvonalban.

 

 „Tegnap esete beszéltem Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel, aminek az a megegyezés lett az eredménye, hogy minden egészségügyi alkalmazott kap a jutalomból, aki valóban kockáztatott az élvonalban“

 

– írta Matovič.

 

A sürgősségi mentőszolgálat alkalmazottai is kapnak a honoráriumból

 

A kormányfő azt is hozzátette, hogy a honoráriumból a betegszállítók, a sürgősségi mentőszolgálat alkalmazottai és az orvosok is kapni fognak.

 

 „Én eredetileg azt hittem, hogy a nővéreken kívül a többi egészségügyi alkalmazott más jutalomcsomagba tartozik, de Marek elmagyarázta, hogy a „másik csomagba“ a regionális közegészségügyi hivatalokban dolgozó alkalmazottak juttatása tartozik, illetve azoknak a megállapodásra felvett alkalmazottaknak a bére, akikre a higiénikusoknak szükségük van“

 

– magyarázta a kormányfő.

 

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége diszkriminatív hozzáálásról beszél

 

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) szintén éles kritikával illette Igor Matovičnak az orvosok jutalmazásával kapcsolatos kijelentését. A szövetség tiltakozik az ellen, hogy azok az orvosok, akik a mentőkben, a sürgősségi felvételeknél és ügyeleteknél, illetve az intenzív osztályokon dologztak, ne kapjanak a jutalomból. A szövetség egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az orvosokkal szembeni diszkriminációs hozzáállás a második hullám idején meggyengítheti az egészségügyi ellátás rendszerét.

 

A Szlovák Orvosi Kamara nyilvános bocsánatkérést követel

 

A Szlovák Orvosi Kamara Igor Matovič kormányfő nyilatkozatának módosítása ellenére nyilvános bocsánatkérést követel.

 

A kamara elnöke szerint a kormányfő megalázta az orvosi hivatást és szimbolikusan azt az állásfoglalást prezentálta, amit a hazai nyilvánosság gondol az orvosi hivatásról. Az elnök továbbá azt is hozzátette, hogy ilyen nyilatkozatot egyetlen állam kormányfője sem engedhet meg magának.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!