Nyitókép: DenníkN

 

Frissítve: 18.41  Kora délutáni cikkünkben még csak jeleztük, hogy elbocsátásokra készül a RegioJet a Csallóközön áthaladó vonal miatt. Koraeste jött a hír, hogy az egész RegioJet kivonul a Pozsony-Komárom szakaszról. Helyét az osztrák és a szlovák vasúttársaság, az ÖBB és a ZSSK veszi át. A hír hivatalos.

 

A sárga vonatok befejezik

 

A közlekedésügyi minisztérium elmondása szerint a RegioJet helyét decembertől veszi át az osztrák és a szlovák vasúttársaság. Ekkor telik le a RegioJet tíz éves működési szerződése.

 hirdetes_810x300  

 

A tárca közlése szerint a vonalon a Pozsony – Marchegg – Bécs között járó szerelvények fognak közlekedni. Ezeket a 840 típusú motoros vonatok egészítik ki, melyek jelenleg leginkáb Ólubló és Poprad között szolgálnak. A minisztérium szerint több klimatizált vagonra lehet számítani, magas minőségű mozdonyokkal.

 

A csallóközi vasútvonal államilag dotált, egy vonatkilométer ára átlagosan 9,55 euró lesz, ami Doležal miniszter szerint valamivel kevesebb, mint amit eddig (9,6 eurót) a RegioJet kapott. Ez évi 200 000 euró spórolást jelent. A jelenlegi menetrend a közlekedésügyi minisztérium szerint kisebb módosításokkal érvényben marad.

 

Decembertől váltás. Hogy mi lesz 2023 után, még nem tudni

 

A versenypályázat, hogy ki üzemeltesse a Pozsony – Komárom szakaszt 2023-tól, jelenleg is tart.

 

„Ahogy igértem, a legjobb ajánlat mellett döntöttünk. A forgalmas vasútvonalon bevált szolgáltatók mellett döntöttünk, akik stabil minőséget és alacsonyabb árat kínálnak az eddigi teljesítmény megőrzése mellett,”

 

– nyilatkozta Doležal miniszter.

 

Így az a RegioJet kénytelen távozni, mely működése alatt ötszörösére növelte a Csallóközön keresztül zajló vasúti személyforgalmat. Reakciójukban annyit mondtak, hogy a legfontosabb, hogy a minisztérium végre döntött, így véget ért a bizonytalanság a jövőt illetően. A magánszolgáltató hétfőn már bejelentette, hogy tömeges elbocsátásokra készül, mely mintegy 90 alkalmazottat érinthet. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyit vesz majd át közülük az ÖBB és a ZSSK.

 

A tervezet szerint a két állami szolgáltató átmeneti megoldást kínál az elkövetkező két évre. Ezalatt kellene kiválasztani az új működtetőt, aki immár hosszútávra kaphatja meg az egyik legkihasználtabb vasútvonalat Szlovákiában.

 

Komáromi távozásával a RegioJet már csak csehországi nemzetközi járataival marad jelen az országban. Emellett maradnak a sárga autóbuszaik is.

 

DenníkN/Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.