Nyitókép: railpage.net

 

December 13-tól a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) és az Osztrák Szövetségi Vasút (Österreichische Bundesbahnen, ÖBB) közösen fogja üzemeltetni a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom szakaszon közlekedő vonatokat.

 

A két nemzeti vasúttársaság a főváros és a Csallóköz közötti regionális vonalon a cseh RegioJet vasúttársaságot fogja váltani, amely 2012-től biztosítja a személyforgalmat, az állammal kötött szerződése pedig december 12-én jár le. Mivel a ZSSK és az ÖBB jobb feltételeket kínált, beleérve a több klimatizációval felszerelt vagont és az alacsony üzemeltetési költséget, ezért az állam döntése alapján a szlovák–osztrák duó két évig fogja kiszolgálni a Pozsony–Komárom vonalat.

 

 hirdetes_810x300  

A ZSSK négy szerelvényt fog bérelni az ÖBB-től

 

A ZSSK elmondása szerint jelenleg nem rendelkeznek elegendő mennyiségű szabad, felhasználatlan, dízeles irányváltó vonattal, ezért terjesztették ki az együttműködést az osztrák vonattársasággal, és béreltek tőlük szerelvényeket.

 

A ZSSK a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vonal kiszolgálására négy, dízelmozdonnyal és vezérlőkocsival ellátott szerelvényt fog bérelni az osztrák partnerétől, és ezeket a saját, modernizált vagonjaival fogja kiegészíteni. A tizenegy szerelvény közül tehát négyet fognak az ÖBB-től bérelni.

 

„A csúcsforgalom idején a ZSSK a kiválasztott vonatokhoz a Bdteer vagonokat fogja hozzácsatolni, az ÖBB pedig a 2016-os dízelmozdonyt és a vezérlőkocsit fogja biztosítani“

 

– mondta Tomáš Kováč, a ZSSK kommunikációs osztályának szóvivője.

 

A csúcsforgalmon kívül, hétvégén és az ünnepnapokon a szerelvényeket olyan mozdonyokból, vagonokból és motoregységekből fogják összeállítani, amelyek megtalálhatóak a ZSSK gépjárműparkjában.

 

Lesznek klimatizált és klimatizáció nélküli vagonok is

 

A Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vonalon közlekedő vonatok maximális sebessége 80 km/óra. Az új vonatok között 372 ülőhelyes szerelvények is lesznek, amelyeknek a maximális sebessége 120 km/óra.

 

A szóvivő tájékoztatása szerint a Bdteer vagonok klimatizáltak, vákuumos WC-vel és Wi-Fi kapcsolattal rendelkeznek, emellett a kerékpárszállítás is lehetséges rajtuk. A Bmpz-l és a Bmpz-s vagonokban nincs klimatizáció, viszont többfunkciós térrel rendelkeznek a kerékpárok és személyek szállítására, illetve az utasok szállításának kvalitatív elvárásait is teljesítik. Ezek a szerelvények jelenleg a Bécs Hauptbahnhof–Marchegg–Pozsonyi Főállomás szakaszon közlekednek.

 

A Pozsony–Komárom szakaszon a 110 ülőhellyel rendelkező 840-es dízelmotoros egységek (ZSSK) is fognak közlekedni, amelyeknek a maximális sebessége 115 km/óra. Ezekben az alacsony padlós vonatokban a klimatizáció mellett vákuumos WC is található, ezenkívül távvezérlővel is fel van szerelve.

 

A további szerelvények között van 754-es mozdony, két Bdteer vagon és két Bdtmeer vagon is, melyek 364 ülőhellyel rendelkeznek, a maximális sebességük pedig 100 km/óra. Klasszikus szerelvényekről van szó, közülük a Bdtmeer vagonok felújításon estek át, de nem rendelkeznek klimatizációval.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.