Nyitókép: reprofoto (fb-live)

 

Öt órán át tárgyalt a Központi Krízisstáb, ezt követően Milan Krajniak szociálisügyi miniszter tartott rövid sajtótájékoztatót.

 

Mint elmondta, a szlovákiai helyzet nagyon komoly. Csehország, a nyugati szomszédunk a legrosszabb mutatókkal rendelkezik most  egész Európában. Mi pedig két héttel vagyunk a csehek mögött.

 

„Aki ma kórházba kerül komoly covid-19 fertőzéssel, hetekig, akár egy hónapig is ott lehet, az életéért küzdve. Egy hónap múlva reális a veszély, hogy nem lesz hely a kórházakban az új betegeknek, ha most nem teszünk semmit.”

 

 hirdetes_810x300  

Krajniak szerint álszent, hazug dolog, ha valaki azt hangoztatja, hogy van időnk.

 

„1:25 az esélye annak, hogy fertőzöttel találkozunk. Biztos, hogy mindannyian találkozunk fertőzöttel, még ha az illető tünetmentes is lesz”

 

– figyelmeztetett.

 

Ma már itthon van a legnagyobb veszélye annak hogy megfertőződjünk, nem pedig külföldön. A miniszter szerint ezért teljesen meg kell szakítanunk a személyes találkozásokat.

 

„Tudják mit jelent a lockdown? Azt, ami a franciáknál, olaszoknál is volt, hogy két hónapig otthon voltak bezárva, és legfeljebb a kutyáikat vihették ki sétáltatni. Egyesek 50 euróért kölcsönözték őket, hogy kimozduljanak. A grafikonunk meredekebben emelkedik, mint Csehországban. Mire akarunk várni? Ma komoly döntéseket kell hoznunk“

 

– figyelmeztetett.

 

„Két lehetőségünk van: vagy korlátozzuk saját kapcsolattartásainkat, egymás látogatásait, a találkozókat, és közben járhatunk üzletbe, a természetbe, vagy bevezetjük a kijárási tilalmat.

 

Nincs választásunk. Csak kellemetlen és még kellemetlenebb döntésünk van, különben két hét múlva már csak a legrosszabb lépést tudjuk megtenni“

 

– zárta.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Milan Krajniak

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.