Nyitókép forrása: Facebook.com/OLANO

 

Az antigén tesztek segítségével délután 17:00-ig az országos tesztelés főpróbáján, a négy északi járásban 1506 fertőzöttet mutattak ki. Összesen 41 433 tesztet végeztek el. A pozitívak aránya az összes tesztelt személyből 3,63 százalék.

 

„Nagyjából minden 30. ember fertőző” – mondta a kormányfő.

 

Matovič hangsúlyozta, hogy az antigén tesztek jellegéből adódóan a negatívan tesztelt személyek nem feltétlenül veszélytelenek a többi ember számára. A negatív teszt azt jelenti, hogy a tesztelés pillanatában nem voltak fertőzőek (de attól még koronavírusosak lehetnek, csak épp még/már nem fertőznek).

 

Emiatt a kormányfő felszólította a lakosságot, hogy a negatívan tesztelt személyek is szigorúak tartsák be a maszkviselés és a higiénia szabályait.

 hirdetes_810x300  

 

A viszonylagos pontatlanság ellenére az antigén tesztek 25-ször gyorsabban segítenek a víruspozitív személyek felkutatásában, mint a PCR-tesztek.

 

Függetlenül attól, hogy kötelező lesz-e vagy önkéntes alapú, letesztelteted magad COVID-19-re?

  • Nem (50%, 1 295 szavazat)
  • Igen (50%, 1 276 szavazat)

Szavazatok száma: 2 571

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az országos teszt főpróbáját a Turdossini, Bártfai, Námesztói, Alsókubini járásokban tartják, ahol 187 ezer 10 év feletti állampolgár él, ők azok, akik részt vehetnek a teszteken.

 

A kormányfő elmondta, eddig 19 ezer egészségügyi dolgozó jelentkezett önkéntesként a jövő hétvégi országos tesztelésre, azonban gondot okoz, hogy sokan közülük csak korlátozott időre tudnak megjelenni és segíteni.

 

„Az utolsó napig kérni fogjuk, hogy jöjjenek segíteni, nélkülük nem fog menni”

 

mondta a miniszterelnök azzal, hogy a főpróbán nagyobb problémákra számított, mint amik adódtak. Matovič reményét fejezte ki, hogy az országos tesztelés megállítja a pozitív tesztek növekedésének számát.

 

„Hiszek benne, hogy ez az orvosság beválik Szlovákiában, a számaink elkezdenek csökkenni, de ehhez az kell, hogy az emberek részt vegyenek mind a két országos tesztelésen. Az emberek 80 vagy 90 százalékának el kell jönnie.”

 

mondta a kormányfő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.