Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A szlovákiai püspökök arra kérik a kormány képviselőit, hogy a lehető leghamarabb engedélyezzék a szentmisék celebrálását. Mindez abban a levélben szerepel, amit Stanislav Zvolenský érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke írt Igor Matovič kormányfőnek.

 

Az érsek a levelében kihangsúlyozta, hogy a katolikus egyház támogatja a kormány azon igyekezetét, amellyel a koronavírus-járványt próbálja megfékezni. A hívők figyelmét folyamatosan felhívják az óvintézkedések betartásának szükségességére, emellett arra kérik őket, hogy imádkozzanak és böjtöljenek a járvány végének mihamarabbi eljöveteléért.

 

 hirdetes_810x300  

„Úgy, ahogy az első hullám idején, most is általános felmentést adtunk a szentmiséken való részvétel alól, a kormány rendelkezése értelmében pedig a szentmisék celebrálását is leállítottuk”

 

– konstatálta Zvolenský, majd hozzátette: a püspökök a kritikus hangok ellenére is támogatták és javasolták az országos tesztelésen való részvételt.

 

„Mindent megtettünk és meg is fogunk tenni azért, hogy segítsük a vírus megállítása érdekében kifejtett igyekezetet. Mindezek ellenére azt kérjük, hogy a társadalom lelki szükségletei se merüljenek a feledés homályába”

 

– figyelmeztetnek a püspökök.

 

„Szükséghelyzetben, egy rövid ideig lehet használni a médiát és az internetet, de ez nem olyan eszköz, amit a vallási életben standardként lehet alkalmazni”

 

– állítják a püspökök, akik szerint a hívőknek szükségük van a szentmisékre.

 

„Hajlandóak vagyunk elfogadni a szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat, mindezek ellenére kérjük, értsék meg, hogy az egyház hosszú távon nem működhet képernyőkön és hangfalakon keresztül. Ezért azt sürgetjük, hogy az első adandó alkalommal adják vissza a hazai híveknek a szentmisén való részvétel lehetőségét, és szüntessék meg azt a tiltást, ami egyre súlyosabban nehezedik az emberekre”

 

– írta a levele végén a Szlovák Püspöki Konferencia.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.