Nyitókép: reprofoto

 

Igor Matovič kormányfő a Központi Válságstáb hétfői ülése után bejelentette, hogy ezen a hétvégén nem lesz tesztelés, de jövő héten ismét megrendezik azokon a településeken, ahol az első vagy a második körben 1 százalék felett volt a fertőzöttek aránya. A kormányfő szerint körülbelül 500 faluról és talán 5 kisebb városról lehet szó.

 

A miniszterelnök elmondta, hogy a Központi Válságstáb mai ülésén több döntés is született. A tesztelésekkel kapcsolatban elmondta, hogy ezen a hétvégén lehetőséget adnak mindenkinek, főleg a teszteléseken résztvevő csapatoknak arra, hogy kipihenjék kicsit az elmúlt hétvégéket. Ezzel együtt javaslatot tett arra, hogy a november 21-22-i hétvégén újrateszteljék azokat a városokat és falvakat, ahol 1 százalék feletti volt a fertőzöttek száma az első vagy a második körben. A miniszterelnök szerint körülbelül 400-ezer ember érintett a harmadik körös tesztelésben.

 

A Belügyminisztériumot megbízták további antigéntesztek és egyéb felszerelések megvásárlásával. A hátrányos helyzetű (anyagi szükséghelyzetben élő) gyerekek számára ismét lehetővé akarják tenni, hogy járhassanak iskolába, mivel ők nem tudnak maradéktalanul részt venni az online oktatásban, de „nem engedhetjük meg”, hogy egy generáció kimaradjon az oktatásból saját hibáján kívül. A válságstáb jóváhagyta, hogy az ún. szükséghelyzetben lévő gyerekek visszatérhessenek az iskolapadba, ennek pontos felételei azonban még nem ismertek.

 

 hirdetes_810x300  

A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy a többi gyerek is visszamehessen az iskolába, biztosítani kell, hogy minden diákot és szüleiket leteszteljék. Az ezzel kapcsolatos részletekről Gröhling minisztertől várható bővebb tájékoztatás kedden.

 

A Központi Válságstáb mai ülésén javasolta a rendkívüli helyzet meghosszabbítását további 90 nappal – ezt még a kormánynak is jóvá kell hagynia.

 

Roman Mikulec belügyminiszter újságírói kérdésre elmondta, hogy egyelőre nem született döntés arról, hogy milyen formában valósulnak majd a határátkelőkön a tesztelések, mivel a szomszédos országokban is folyamatosan változik a helyzet. Kilátásba helyezték azonban, hogy Csehország, Ausztria, Magyarország és Lengyelország is felkerüljön a vörös országok listájára – ehhez igazodik majd a határátkelőkön való tesztelés is. Az ilyen helybeni tesztelés nem lesz ingyenes, tehát az érintetteknek meg kell majd fizetniük.

 

Igor Matovič ezzel kapcsolatban még elmondta, hogy a határon ellenőrizni fogják a koronavírus-teszteket. Csak PCR-teszttel, vagy Szlovákiában elvégzett antigénteszttel engedik majd be a polgárokat – esetleg lehetőséget adnak a helybeni tesztelésre, ez azonban nem lesz elérhető opció minden határátkelőn.

 

Matovič felszólította a lakosságot, hogy ha akár csak egy kicsi kétségük is van egészségügyi állapotukat érintően, keressék fel az ország – jelenleg – 25 pontján elhelyezett mobil mintavételi helyének egyikét, és végeztessék el a koronavírus antigén-tesztet.

 

A kormányfő újságírói kérdésre megerősítette, hogy a munkájuk miatt a határon át ingázóknak elegendő lesz, ha kéthetente csináltatnak új koronavírus-tesztet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.