Nyitókép: TV Markíza

 

Igor Matovič kormányfő nem zárta ki, hogy a karácsonyi ünnepek alatt az ország lezárására, azaz lockdownra kerül sor. 

 

 „A lockdown azoknak az autoritásoknak a döntése lesz, akik kétségbe vonták a tömeges tesztelést“

 

– jegyezte meg a kormányfő az RTVS Szombati dialógusok c. műsorában, majd hozzátette:

 hirdetes_810x300  

 

„Két lehetőségünk van: a tömeges tesztelés vagy a lockdown“.

 

A kormányfő nemcsak Zuzana Čaputová államfőt kritizálta, de azokat a szakembereket is, akik kétségbe vonták a tömeges tesztelést.

 

„Az államfő, Pellegrini és az összes népszerű politikus szembeszáll velem. Olyan antikrisztust csinálnak belőlem, aki ártani akar nekik“

 

– mérgelődött Matovič, aki keményen támadta a tömeges tesztelést elutasító embereket.

 

„Négy hete nem csinálunk mást, csak Matovič ellen harcolunk“

 

– jelentette ki a kormányfő.

 

Kritizálta az ingázók számára kiadott rendeletet

 

A miniszterelnököt az ingázók koronavírus-tesztje körül kialakult káosz is feldühítette. Pénteken a mintavételi pontok előtt hosszú sorokban kígyóztak a határ menti településeken élő emberek, akiknek hétfőtől negatív teszteredményre van szüksége.

 

Kezdetben csak a Szlovákiában készült teszteredményeket akarták elfogadni, majd a kritikahullám után Ján Mikas tiszti főorvos úgy döntött, hogy a külföldi antigéntesztek eredményeit is el fogják fogadni.

 

„Ki fogom deríteni, hogy ki generált ekkora stresszt, és nyilvános bocsánatkérést fogok követelni“

 

– jegyezte meg a pénteki eseményekkel kapcsolatban Matovič.

 

A kormányfő személy szerint nem ért egyet azzal, hogy kötelezővé tették az ingázóknak a koronavírus-tesztet, elmondása szerint a rendelkezést a tudta nélkül „csempészték át“.

 

„Ez nem igazságos az emberekkel szemben, csak a gyűlöletkeltésre jó ez az egész“

 

– tette hozzá.

 

Matovič kiállt Gröhling mellett

 

Az OĽaNO vezére a napokban nagy vihart kavart iskolanyitási témával kapcsolatban is nyilatkozott az RTVS műsorában, és kiállt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter mellett. Matovič szerint az iskolanyitás körül kialakult problémákért nem Gröhling a felelős.

 

„Nem rovok fel neki semmit, szerintem az a gond, hogy túl aktív hivatalnokok tevékenykednek körülötte. Ezért is döntöttem úgy, megmutatom neki, hogyan is lehet megvalósítani ezt az egészet“

 

– mondta a kormányfő.

 

A hétvége folyamán több iskola is bekapcsolódik a pilótatesztelésbe, melynek során a diákokat, a törvényes képviselőjüket és az iskola alkalmazottait fogják letesztelni. Az iskolák a saját szervezésükben valósítják meg a tesztelést. Annak az iskolának, amelyik nem kapcsolódik bele a tesztelésbe, továbbra is folytatnia kell az online oktatást.

 

Matovič: Palermót látjuk

 

Igor Matovič a héten zajló letartóztatási hullámra is reagált. Vizsgálati fogságba került a pentás Jaroslav Haščák, a SIS-es Boris Beňo, illetve az egykori országos rendőrfőkapitány, Milan Lučanský is.

 

 „A szicíliai Palermót látjuk, a maffiát, aki az országot uralta. Ebben a helyzetben nagyon fontos volt, hogy ne azok a pártok döntsenek az új főügyészről, akik korábban a maffia kezébe adták az országot“

 

– jegyezte meg Matovič, aki azt is hozzátette: az újonnan megválasztott főügyészt, Maroš Žilinkát a kormánykoalíció kompromisszuma alapján választották meg.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.