Nyitókép: pravda.sk

 

„Tudatosítom, hogy a kormány rendkívül nehéz helyzetben van. Sok miniszter jól végzi a munkáját. Senkinek sem lehet felróni az erőfeszítés hiányát, de néha ez sem elég. Jó tervre van szükségünk és nem káoszra” – mondta Zuzana Čaputová szlovák államfő hétfőn (december 7-én) a Radio Express műsorában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos jelenlegi helyzetről.

 

Az államfő rámutatott az iskolák megnyitásának kérdésére, ahol most távoktatás folyik.

 

„Hiányzik a terv, hiányzik a világos eljárás lépésről lépésre és a káosz szélén állunk. A gyerekek a helyzet elszenvedői. Többen közülük nem tudnak tanulni, mert nem férnek hozzá”

 

hangsúlyozta azzal, hogy más európai országokban az iskolákat zárják be utoljára és ezeket nyitják ki először.

 hirdetes_810x300  

 

Az államfő szót ejtett Igor Matovič kormányfő nyilvánossággal való kommunikációjáról is, ahogy a koalíción belüli ellentétetkről is.

 

„Az egész világ a Covid-19-et oldja, mi pedig a miniszterelnök úrral és a koalíción belüli viszonyokkal foglalkozunk. Segítek, amennyire tudok, odaállok minden jó megoldás mellé, és a megbékélésre szólítok fel.”

 

mondta Čaputová.

 

A köztársasági elnökasszony a műsorban kifejezte azon nézetét, hogy Matovičnak fontolóra kellene vennie a járványügyi helyzet menedzselésének átruházását a kormány egy másik tagjára, konkrét névvel azonban nem állt elő.

 

„Helyénvaló lenne, ha megfontolná. Nem mi lennénk az egyetlenek Európában, épp ellenkezőleg”

 

mondta az államfő, aki szerint Matovič hamis dilemma elé helyezi az országot mikor azt állítja, hogy Szlovákiának két lehetősége van – a lockdown vagy az országos tesztelés.

 

Čaputová szerint a megoldás az lenne, ha csökkentenék az emberek mozgását és a kapcsolattartást.

 

„Bizonyos esetben kénytelenek leszünk a járványgócokban való tesztelésre. Csináljuk, ez kiváló segítség! Az antigéntesztek az EU szerint megfelelőek a járványgócokban, vagy a nyugdíjasotthonokban való tesztelésre. A mobil mintavételi egységek ugyancsak jó lépés, amit bővíteni kell. Ugyanígy a kapcsolatok követése fizikailag, telefonos úton vagy mobilapplikációkon. Ne csináljunk valamely megoldásokból rémeket, másokból pedig bálványt”

 

vélekedett az államfő.

 

Az államfő szokásosnál nyíltabb, a kormányfőt támadó szavai nem véletlenek. Igor Matovič az elmúlt napokban többször is felszólította az ország „autoritásait”, vezető politikusait, hogy vállalják a felelősséget az egyre romló járványügyi helyzetért, és álljanak ki a nyilvánosság elé bejelenteni, hogy az ország teljes lezárására van szükség a negatív trend megállításához.

 

rtvs, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.