Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

A szlovákiai tömeges tesztelésnek köszönhetően 60%-kal sikerült csökkenteni a vírus terjedését, amihez nagyban hozzájárultak a szigorú karanténintézkedések is – írják a brit tudósok tanulmányukban, amelyről hétfőn a The Guardian napilap számolt be.

 

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy Szlovákia lakosságának tömeges tesztelése egy hét alatt 60%-kal csökkentette a vírus terjedését. A csökkenéshez azonban a tesztelést övező szigorú óvintézkedések is hozzájárultak.

 

 hirdetes_810x300  

A tanulmány szerzői a szlovákiai tömeges tesztelést a liverpooli tömeges teszteléssel hasonlították össze, ahol a tesztelés szigorú korlátozások nélkül ment végbe.

 

„Viszonylag meggyőző bizonyítékok léteznek arra, hogy Szlovákiában a lockdown a tömeges teszteléssel kombinálva jelentős módon csökkentette a koronavírus-járvány okozta nyomást”

 

– mondta Stefan Flasche, a Londoni Higiénia és Trópusi Orvostani Főiskola docense.

 

Azt, amit Szlovákiában sikerült elérni, a docens egy tűzre öntött nagy vödör vízhez hasonlította, hiszen a tüzet nem sikerült teljesen eloltatni, de a lángokat sikerült redukálni. Flasche szerint a tömeges teszteléssel sikerült időt nyerni, és nem volt szükség négy- vagy öthetes lockdown bevezetésére.

 

A szakértő szerint a szlovákiai tömeges tesztelés sikerességéhez hozzájárult a felhasznált antigéntesztek érzékenysége is. A Biosensor vállalat gyorstesztjeit ugyanis az Egészségügyi Világszervezet is jóváhagyta. Emellett a tudósok azt a tényt is kiemelték, hogy az orrgaratból professzionális egészségügyi dolgozók vették a mintákat.

 

„Szlovákiában a tesztelésen résztvevő fertőzötteknek a 90%-át sikerült kiszűrni”

 

– állítja Flasche.

 

Szlovákiával ellentétben az angliai Liverpoolban a tömeges tesztelés során az aktuális fertőzötteknek csupán az 50%-át sikerült kiszűri, az erősen fertőző személyeknek pedig a 30%-át.

 

A liverpooli tesztelés során az Innova vállalat antigéntesztjeit használták. Ezenkívül az emberek az egészségügyi dolgozók felügyelete alatt saját maguknak végezték el a mintavételt.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.