Nyitókép forrása: youtube.com

 

Szlovákiában rendkívül súlyos a járványhelyzet, az elmúlt héten rengeteget romlott a szituáció, a vírus járványláncban és a kontrollálatlan terjedés jeleit mutatja – jelentette ki Marek Krajčí egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, hogy a helyzet súlyossága miatt a pandémiabizottság felülbírálta az eddigi intézkedések elégségességét.

 

Az új fertőzöttek hétnapos átlagának növekedési üteme 32 százalékos. A PCR-tesztek 18, az antigéntesztek 6,2 százaléka pozitív.

 

A reprodukciós ráta az országos tesztelések utáni csökkenéséből visszaerősödött, és jelenleg 1,35 százalékon áll: 100 fertőzött átlagban 135 másik embert fertőz meg.

 

 hirdetes_810x300  

Az eddig megszokottnál jóval nagyobb az idős, 65 év feletti fertőzöttek aránya az összes fertőzöttből, ami Krajčí szerint megmagyarázza azt is, miért telítődnek olyan tempóban a kórházak. Sok idős a kórházakban és a szociális otthonokban kapja el a kórt.

 

Brutális adatok, minden ötödik kórházi ápolásra szoruló COVID-fertőzött meghal

 

A kórházakban fokozatosan romlik a helyzet – ágykapacitás és technika terén is. Tovább nőtt a karanténba kerülő egészségügyi dolgozók száma is, jelenleg közel 3000 ilyen személyt tartanak számon.

 

A kórházak telítődése két-három héttel ezelőtti fertőzésekre vezethető vissza. Krajčí szerint részben a novemberi kormányellenes tüntetések is hozzájárultak a helyzet romlásához.

 

A halálozási ráta is emelkedett, minden ötödik kórházi ellátásra szoruló COVID-fertőzött nem éli túl a betegséget. A napi halálozási számok átlagban harminc felett járnak.

 

Forrás: MZ SR

 

Vakcinázás

 

A pandémiabizottság javaslata szerint az országos tesztelés előtti korlátozásokat kellene újra bevezetni, tehát csak élelmiszerüzletbe, orvoshoz, a gyermekek óvodába, alapiskolába mehetnének el. 

 

Krajčí szerint mérsékelt intézkedések nem segítenek, mert nagyon hosszú idő kellene ahhoz, hogy csökkentsék az egészségügyre nehezedő nyomást.

 

A miniszter után Jarčuška professzor a vakcinázásról beszélt. Legkorábban a Pfizer oltóanyaga érkezik Szlovákiába, jövő év elején érkezhet a Moderna vakcinája, és bíztatónak nevezte az Astra Zeneca oltóanyagát is – ezek már az engedélyeztetés végén járnak.

 

Jarčuška egy képet segítségével mutatta be, hogy a lakosság védettségéhez legalább a népesség 65 százalékát be kell oltani. Ez aligha sikerülhet egyszerre. Az vakcinaszállítmányból a frontvonalban dolgozók részesülnek: orvosok, nővérek, ápolók, szociális gondozók, és az állami kritikus infrastruktúrák alkalmazottjai (rendőrök, katonák, tűzoltók, alapvető közműszolgáltatások alkalmazottai). Így nézne a vakcinázás első hulláma.

 

A második vakcinázási hullámban a krónikus betegséggel küzdők és a szociális otthonok lakói kapnának oltást. A harmadik hullámban, többek között az Európai Bizottság javaslata alapján a pedagógusokat, a marginalizált, főleg roma közösségeket, a hajléktalanokat és a menekülteket oltják majd be.

 

A negyedik hullámban jönnek a legalább 18 éves hétköznapi állampolgárok. Az oltás önkéntes.

 

A vakcinázás az erre a célra kialakított oltási központokban történik majd.

 

Forrás: MZ SR

 

Feléltük az országos teszteléskor szerzett előnyeinket

 

Újságírói kérdésre reagálva Krajčí miniszter elmondta, hogy jelenleg a rendelkezésre álló antigéntesztek mennyisége miatt nem számolnak azzal, hogy a negatív teszttel rendelkezőket mentesítsék a lockdown alól, de ha megoldódna a mennyiségi kérdés, szerinte a kormány megpróbálná enyhíteni a korlátozásokon.

 

Krajčí hangsúlyozta, hogy csak a kormány rendelheti el a kijárási tilalmat, a tiszti főorvos nem. Kiemelte, hogy az elmúlt egy hónapban viszonylag szabadon élhettünk, de ezzel „fel is éltük” a járvány visszaszorításával szerzett korábbi előnyeinket, és most „megint beavatkozásra van szükség”.

 

A pandémiabizottság azt javasolja, minél hamarabb vezessék be a kijárási tilalmat, legalább január 10-ig.

 

Krajčí szerint a nem egy háztartásban élők közös karácsonyozása „rendkívül kockázatos”, ezért kerülni kellene. A pandémiabizottság azonban azt javasolja, hogy a járáshatárokon átnyúló családi összejöveteleket korlátozzák (tehát legfeljebb csak járáson belül találkozhassanak a nem egy háztartásban élők). A döntés azonban a kormányé, ez csak javaslat. 

 

Forrás: MZ SR

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.