Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő pozitív koronavírus-tesztjét követően csaknem minden kormánytag karanténba került. Jan Mikas tiszti főorvos a kormány tagjainak ezért kivételt határozott meg: az ötödig napon végzett negatív teszt ellenében öt nap után kikerülhetnek a karantén alól. A járványhelyzet egy durvább méreteket ölt, a járványszakértők szerint, ha már hatályban lenne a covid-szemafor, már a legrosszabb veszélyhelyzeti besorolás lenne érvényben egész Szlovákiában (fekete zóna).

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a karanténból üzenve jelentette ki, hogy a járványhelyzet rendkívül súlyos. Egyúttal jelezte, hogy az egészségügyi dolgozók megérdemlik mindenki tiszteletét és megbcseülését.

 

„Közelednek a napok, amikor önök lesznek az ország legnagyobb hősei”

 

mondta a miniszter, ezzel is az előttünk álló súlyos időszakra utalva. Krajčí emlékeztetett, hogy soha ennyi beteg nem volt még Szlovákiában a járvány kitörése óta, mint most.

 hirdetes_810x300  

 

„Az előttünk álló ünnepek mutatják meg azok erejét, akik hajlandók korlátozni magukat, akik nem csak magukra tudnak majd gondolni, hanem másokra is. Kérem önöket, hogy a karácsonyi asztalnál gondoljanak a betegekre és az egészségügyi dolgozókra”

 

fogalmazott a miniszter.

 

Fekete zónában

 

A járványszakértők pénteki sajtótájékoztatóján Pavol Jarčuška, a pandémiabizottság tagja elmondta, hogy ma közzétett járványstatisztika az eddigi legrosszabb: megkétszereződött a napi halálozások száma, nő a kórházi ellátásra szorulók száma, egyre több a 65 év feletti fertőzött személy.

 

Az elmúlt héten ráadásul brutálisan romlottak a mutatók minden megyében, főleg Trencsén megyében. Trencsén megye hét járásban egyébként rendkívüli állapotot hirdettek, és a kormány intézkedésein kívül további, szigorított intézkedéseket vezettek be.

 

Jarčuška szerint már most a covid-szemafor legsúlyosabb veszélyhelyzeti besorolásában vagyunk. Jelenleg Szlovákiában naponta több mint 5000 új fertőzöttet számlálnak (antigéntesztekkel együtt), a kórházban ápolt betegek száma 2000, a reprodukciós ráta pedig 1,3 százalék felett van.

 

A vírusfertőzött szlovák kormányfő miatt több miniszter és a házelnök is karanténba vonul

 

Sok a beteg és még több lesz

 

Különösen súlyosbító körülmény, hogy 3200 egészségügyi dolgozó van karanténban, vagyis hiányoznak az ellátásból. A COVID-betegek rendelkezésére felszabadított 4000 kórházi ágy több mint fele foglalt.

 

Jarčuška szerint afelé haladunk, hogy az év végén 3000 koronavírusos beteg lesz a kórházakban, 230-an szorulnak majd lélegeztetőgépre és naponta tízezer új esetet azonosítanak majd.

 

Az egyetlen távlati jó hír, hogy december 27-én elkezdődik a vakcinázást, először az egészségügyi dolgozók kapnak oltást.

 

Közzétették Szlovákia vakcinázási tervét, minden járásban lesz oltóközpont

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!