Nyitókép: procare.sk

 

A Svet zdravia kórházhálózat megegyezett az Egészségügyi Minisztériummal arról, hogy január 7-től a galántai kórház csak és kizárólag a koronavírusos betegeket fogad és biztosítja számukra az ellátást. A „vörös-mód”-ba való áttérés célja, hogy segítsen tehermentesíteni a már kritikus helyzetben lévő nyitrai egyetemi kórházat.

 

A kórházhálózat közlése szerint az új covid-kapacitás összesen 110 ágyat foglal magába, ebből 10 lélegeztetőgépes, 80 pedig közvetlen oxigénellátással.

 

A megegyezés szerint mintegy 70 beteget, akik jelenleg a galántai kórházban fekszenek más diagnózissal, átszállítanak a nagyszombati, nyitrai, nagytapolcsányi, érsekújvári és pozsonyi kórházakba. A kórház közlése szerint csütörtök után is működni fog a sürgősségi felvétel mindenki számára, készenlétben marad a gyermekosztály, akut esetekben továbbra is biztosítják szüléseket. A tervezett szülészeti és nőgyógyászati beavatkozásokat az érsekújvári kórház veszi át. Ezen felül a Svet zdravia galántai kórháza is folytatja az előkészületeket a vakcinációs program elindítására egészségügyi dolgozói számára.

 

 hirdetes_810x300  

A ProCare és a Svet zdravia kórházhálózat vezérigazgatója, Vladimír Dvorový hangsúlyozta, hogy a galántai kórház annak ellenére segít a nyitrai kórháznak, hogy továbbra is magas azon egészségügyi dolgozóinak száma, akik karanténban vannak, vagy maguk is a koronavírus-fertőzéssel küzdenek.

 

„Bízunk benne, hogy a környékbeli kórházak ebben az átmeneti válságidőszakban jól gondoskodnak majd betegeinkről a galántai régió tág környezetéből”

 

A galántai kórházban jelenleg 65 reprofilizált covid-ágy van 59 koronavírusos beteggel. A galántain kívül jelenleg egyetlen „vörös” kórház üzemel az országban Vágújhelyen (Nové Mesto na Váhom), amely főleg a trencséni egyetemi kórház tehermentesítésében nyújt segítséget.

 

A nyitrai egyetemi kórházban kritikus a helyzet. 195 koronavírusos betegük van, közülük 16-an lélegeztetőgépre vannak kapcsolva. Már most sem tudnak minden hozzájuk érkező koronavírusos beteget felvenni, többeket más kórházakba voltak kénytelenek átirányítani. Marek Hattas, nyitrai polgármester a körzeti válságstábon már kérte a Központi Válságstábot, hogy Nyitra városára és a Nyitrai járásra hozzanak szigorúbb korlátozásokat, melyek magukba foglalnák a gyárak átmeneti bezárását is.

 

A galántai kórház vonzáskörzetébe mintegy 100 ezer lakos tartozik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.