Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Nyitrai járásban ma 50 százalékkal súlyosabb a helyzet, mint amilyen a korábban szintén rendkívüli járványhelyzetben lévő Árván volt – jelentette ki Igor Matovič kormányfő a nyitrai egyetemi kórháznál tartott sajtótájékoztatóján.

 

A Nyitrai járásban drámai emelkedésbe kezdett a napi új esetek és a kórházi ápolásra szorulók száma. A kormányfő sajnálatát fejezte ki a környékbeli, elsősorban magánkézben lévő kórházak „önző hozzáállása” miatt.

 

Kijelentette, holnap (szerda) reggel a kormány rendkívüli ülést tart, ahol várhatóan kifejezetten a Nyitrai járásra vonatkozó intézkedéseket fogadnak majd el.

 

 hirdetes_810x300  

Matovič szerint nem engedhetjük meg, hogy három hétre bezárjanak a nagy gyárak, precedenst teremtve ezzel Európában. (Korábban a nyitrai kórházi alkalmazottak kérték a gyárak bezárását.)

 

Helyette a Nyitrai járásban munkavégzés céljából csak azok az emberek mehetnek munkába, akik hét napnál nem régebbi negatív tesztet tudnak felmutatni.

 

Matovič szerint már nem lehet csupán a mobilitás visszaszorításával legyőzni a járvány mostani hullámát. Az ő adatai szerint minden tizedik ember pozitív lehet Nyitrán . Ezért van szükség arra, hogy mindenkit leteszteljenek.

 

Marek Hattas nyitrai polgármester kijelentette, nem lesz könnyű megszervezni az általános tesztelést az egész járásban, de a kritikus helyzet megköveteli.

 

A nyitrai kórház igazgatója, Milan Dubaj elmondta, hogy a Nyitrán kezelt koronavírusos betegek száma még mindig 200 körül mozog, naponta 10 fölött jár az elhunytak száma, és kétszáz felett van a koronavírus miatt karanténban lévő egészségügyi dolgozók száma.

 

Az igazgató kiemelte, hogy néhány nappal ezelőtt hunyt el a kórház egyik urológusa, ma délután 14:00 körül pedig egy belgyógyász orvos is.

 

„Én magam, aki nagyra becsülöm a szabad mozgáshoz való jogot, szeretném kivenni a részem a felelősségből a mostani döntésekért. A kórházban ápolt emberek egészsége iránti felelősségből jelentem ki, hogy az önkéntességnek és a szabad döntésnek nincs helye a jelen körülmények között”

 

mondta az igazgató a készülő szigorított korlátozásokra és feltételekre vonatkozóan.

 

Peter Visolajský, a nyitrai kórház orvosa arra kérte a többi, magánkórházban dolgozó kollégáját, hogy segítsék ki a nyitrai kórházat, és segítsenek megvalósítani a Nyitrai járás átfogó tesztelését.

 

Matovič kormányfő kijelentette, hogy már decemberben országos tesztelést kellet volna megvalósítani, és akkor most erre nem lenne szükség Nyitrán sem. Csakhogy – emelte ki – nem állt elegendő antigénteszt az egész ország tesztelésére. A tartalékok egy részét a Nyitrai járásnak tartják fenn.

 

„Richard Sulík november 19-től rendelkezik a kormány határozatával a tesztek beszerzéséhez. A mai napig nem volt képes beszerezni azokat. (…) Ez a gazdasági miniszter óriási kudarca”‘

 

mondta. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a katonaság is segíteni fogja a Nyitrai tesztelést. A járásnak 100 ezer antigénteszt áll rendelkezésére. Matovič szerint összesen 250 ezer darabot küldenek majd a járásba.

 

Az katonai mobilkorház felállítására még nincs szükség, jelentette ki Marek Hattas polgármester újságírói kérdésre. Ezzel kapcsolatban Matovič felszólította a magánkórházak tulajdonosait, hogy vegyék ki a részüket a koronavírus-betegek ápolásából. Kijelentette, nem örülnének, ha nyilvánosságra hozná a covid-betegekre fordított kapacitások arányát, összehasonlítva a magánkórházak adatait a megyei és állami kórházak vállalásaival.

 

A nyitrai kórház igazgatója szerint a most hozott intézkedések csak két-három hét múlva mutatják meg hatásukat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.