Nyitókép: hnonline.sk

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter elismerte, hogy Szlovákia gondba kerülhet a koronavírus elleni oltás során. A tárcavezető a kormány péntek reggeli ülése előtt kifejtette, hogy a gondot részben az okozza, hogy az AstraZeneca vakcináját még mindig nem hagyta jóvá az EU.

 

Az Európai Unió egyelőre nem engedélyezi az oxfordi egyetem által is fejlesztett AstraZeneca oltóanyagának piacra bocsátását, mivel a jelek szerint nem elég hatékony.

 

„Ha bebizonyosodna, hogy a vakcina hatékonysága nem elégséges, akkor hatalmas problémánk lesz a rendelkezésre álló oltóanyagmennyiséggel”

 

fogalmazott Krajčí, aki a jelenlegi helyzetet figyelembe véve úgy véli, hogy az oltási terv hossza kitolódik.

 hirdetes_810x300  

 

„Még ha meg is kezdhetnénk vele az oltást, a terv a vakcinák kiszállítására való tekintettel elhúzódik a késő nyári hónapokra és az ősz kezdetére”

 

tette hozzá a tárcavezető.

 

Szlovákiában jelenleg a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinái állnak rendelkezésre, ezeket már engedélyezte az EU is, és bár egyszerre nem kap az ország nagyobb mennyiséget belőlük, heti folyamatos szállításokat helyeztek kilátásba.

 

Az NCZI adatai szerint a mai napig 47704 főt oltottak be Szlovákiában a koronavírus ellen. Az oltást röviddel az év vége előtt kezdték meg, az oltási tervet, melyet az Egészségügyi Minisztérium hagyott jóvá, úgy állították össze, hogy négy kategóriába sorolja az oltásra várókat.

 

Elsőként az orvosok, nővérek, az ún. frontvonalban dolgozók és a kritikus infrastruktúrában dolgozók kaphatják meg az oltóanyagot. Eredetileg úgy tervezték, hogy a nem rizikós csoportba tartozó, egyébként egészséges lakosságot húsvét környékén oltanák be.

 

Szlovákia számára azért jelentene komoly problémát, ha az AstraZeneca vakcinája nem elég hatékony és nem hagyják jóvá a terjesztését, mert ettől a gyártótól érkezett volna a legnagyobb oltóanyagmennyiség az országba.

 

Az oltásstratégia szerint ahhoz, hogy országos szinten sikeres legyen az oltás, mintegy 3,6 millió adag vakcinára lenne szükség az AstraZenecától. További 2,4 millió adagnak a Pfizer/BioNTech-féle vakcinából kell megérkeznie, míg a már most is használt Modernáéból 1 millió adag vakcinát rendelt az ország.

 

A szlovák oltásstratégia emellett számol olyan oltóanyagokkal is, melyek fejlesztése még nem fejeződött be.

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!