Nyitókép: pixabay.com

 

A colchicine gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásos a COVID-19 gyógyításában és csökkenti a betegség okozta komplikációkat – derült ki a Montreali Kardiológiai Intézet (MHI) orvosainak tanulmányából.

 

Az orvosok szerin az eredmények „nagy tudományos felfedezésnek” számítanak, és a colchicine lehet az „első olyan orálisan beadott gyógyszer a világon”, amit azoknak a covidos pácienseknek a gyógyítására lehet alkalmazni, akiknek nincs szükségük kórházi ellátásra.

 

 hirdetes_810x300  

A köszvény és az ízületi porckopás gyógyítására használt colchicine a tanulmány szerint 21%-kal csökkentette az elhalálozás és a kórházi ellátás veszélyét a koronavírusos páciensek körében.

 

A kutatást Kanadában, az USA-ban, Európában és Dél-Amerikában végzeték 4 488 koronavírusos személy részvételével, akik a kutatásba való besorolásuk idején nem szorultak kórházi kezelésre, de legalább egy olyan rizikófaktorral rendelkeztek, ami az állapotuk rosszabbra fordulását okozhatta volna. 4 159 fertőzöttnél a colchicine 25%-kal csökkentette a kórházba szállítás veszélyét, 50%-kal csökkentette a lélegeztetőgépre kapcsolás veszélyét és 44%-kal az elhalálozás veszélyét.

 

Jean-Claude Tardif, kanadai kardiológus, a tanulmány szerzőjének elmondása szerint a colchicine nemcsak a citokinvihar (veszélyes gyulladásos szindróma) kialakulását akadályozza meg, de a COVID-19 okozta komplikációkat is csökkenti.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.