Nyitókép forrása: teraz.sk/tablettv

 

Jozef Brhel Smer-közeli oligarcha a NAKA központjában tesz vallomást. A sajtónak egyelőre nem kívánta kommentálni sem azt, hogy a Smerrel hozzák összefüggésbe, sem az ellene hozott korrupciós vádakat.

 

A szlovák sajtó beszámolói szerint a kihallgatás helyszínére érkezve annyit mondott, hogy együtt akar működni a rendőrséggel, elmondása szerint ezért jött haza külföldi útjáról.

 

Egyelőre azzal kapcsolatban sem mondott semmit a médiának, hogy milyen kapcsolatban áll a Vámszedő-ügy másik főgyanúsítottjával, Michal Suchoba vállalkozóval, vagy František Imreczével (a Pénzügyi Főigazgatóság volt igazgatója).

 

 hirdetes_810x300  

Brhel védőügyvédje, Ľudovít Štanglovič szerint Brhelnek előbb „meg kell ismerkednie a rendőrség ellene felhozott vádjaival, mielőtt nyilatkozik a sajtónak”.

 

A NAKA vámszedő akciója pénteken reggel kezdődött, több letartóztatásra is sor került, Jozef Brhelt azonban nem találták otthon – ő külföldön tartózkodott, és csak hétfőn este érkezett vissza. Kedd reggeltől Brhel a NAKA központjában van. A vád ismertetése után vallomást tesz, majd az eljáró ügyész eldönti, hogy javasolja-e előzetes letartóztatásba helyezését, vagy sem.

 

A Vámszedő-ügy másik négy gyanúsítja esetében (František Imrecze, Peter Brhel, Milan Grega és Jana Rovčaninová) a bíróság vizsgálati fogságot rendelt el első fokon.

 

A Vámszedő-ügy az adóhivatalokat és vámhivatalokat irányító Pénzügyi Főigazgatóság által megvalósított IT-beszerzésekkel áll összefüggésben. Imrecze igazgatósága idején törvénytelenül titkosítottak több, túlárazott szerződést. Imreczét jelenleg közbeszerzési csalással és korrupcióval vádolják. Olyanra is volt példa, hogy néhány ezer eurós szerződést utólagos csatolmányokkal több milliósra hizlaltak (a szerződést törvényből adódóan nyilvánossá kellett tenni, a csatolmányokat nem).

 

Az ügyben Michal Suchoba vállalkozó cégei érintettek, az egyik cég ügyvezetője Jana Rovčaninová. Milan Grega a Pénzügyőrség IT-osztályának igazgatója volt az ügyeket érintő időszakban.

 

A korrupciós lánc végén Jozef Brhel állt, míg fivérét tartják a bűnszervezet vezetőjének. A gyanúsítottak vélhetően előre megbeszélték, mely közbeszerzéseket milyen összegek mellett melyik Brhelhez kötődő vállalatok nyerjék meg. Az érintettek a Juraj Široký (egy másik Smer-közeli oligarcha) érdekeltségébe tartozó pozsonyi Hilton Hotelben találkoztak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.