Nyitókép: sky.com/illusztráció

 

Hétfőtől, február 8-án reggel 6 órától a kockázatos országokból hazatérők számára 10 helyett 14 naposra bővül a karanténkötelezettség időtartama. Ugyanezen személyek az eddig megszokottól eltérően nem a hazatérésüket követő 5., hanem csak a 8. napon mehetnek PCR-tesztre. Mindez a Közegészségügyi Hivatal friss rendeletéből derül ki.

 

A hivatal közlése szerint döntésüket a nemzetközi egészségügyi intézmények ajánlásai alapján hozták meg, miután kiértékelték a koronavírus új típusú mutációival kapcsolatos kockázatokat. A mutációk a szakértők szerint a járványügyi helyzet romlásához vezettek azokban a térségekben, ahol el tudtak terjedni.

 

Ahhoz, hogy visszaszorítsák az új fertőzöttek számát, a kórházban kezeltek számát és a fertőzés következtében elhunytakét, a higiénikusok szerint szükséges a korlátozó intézkedések szigorítása a fertőzés terjedésének kockázata csökkentése érdekében.

 

 hirdetes_810x300  

Hétfőtől tehát érvényes, hogy azon személyek, akik az elmúlt 14 napban kizárólag az Európai Unió valamely tagországát, Izlandot, Norvégiát, Lichtensteint vagy Svájcot látogatták meg és nem tudnak 72 óránál nem régebbi, külföldön elvégzett negatív PCR-tesztet felmutatni, úgy kötelesek házi elkülönítésbe vonulni. Ausztria és Csehország esetében a 72 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet is elfogadják a szlovák hatóságok.

 

A gyakorlatban az úgy néz majd ki, hogy a házi elkülönítésben lévő személy a karantén 8. napján elvégeztetheti a PCR-tesztet, negatív eredmény esetén pedig be is fejezheti a karantént. Ha nem megy el tesztre és nincsenek tünetei, a 14. nap után szintén lejár a karanténkötelezettsége. A 10 év alatti gyerekeket nem kell letesztelni, karanténjuk ugyanakkor ér véget, mint a velük egy háztartásban élő többi családtagé.

 

Azon személyek, akik a hazatérésüket megelőző 14 napban más országokat látogattak meg, kötelezően 14 napos karanténba kell hogy vonuljanak, majd legkorábban a 8. napon elmehetnek PRC-tesztre. Elkülönítésük negatív teszteredmény esetén véget ér. Ezen személyek esetében nem fogadják el a „hazahozott” negatív teszteredményt, ahogy tesztelés nélkül sem érhet véget a karanténjuk.

 

Fontos kiemelni, hogy a külföldről hazatérőknek minden esetben regisztrálniuk kell a korona.gov.sk/ehranica oldalon.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!