Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Mától az ország életét a covid-automata határozza meg. Változtak a tesztelések szabályai, és mivel a döntéshozók igyekeztek néhány engedményt is becsempészni a szigorítások közé, pár dologban a regionális szintű covid-szemafor a mérvadó. A kormány rendelete alapján a járványkezelés néhány intézkedésének formája is megváltozik.

 

Az elmúlt hetekhez képest nagy változásnak számít, hogy megnyithatnak a kertészüzletek, a szabók, még ha szigorú higiéniai korlátozásokat is kell betartaniuk.

 

Tesztelés

 

Mától a nem létfontosságú eseteken kívül legfeljebb hétnapos negatív teszt ellenében hagyhatjuk el az otthonunkat. Itt a covid-szemafor országos besorolása érvényes, amely szerint jelenleg minden járás fekete. Legfeljebb hétnapos negatív teszt birtokában mehetünk a tisztítóba, újságoshoz, optikushoz, kertészboltba, cipészhez vagy a szabóhoz, de teszt kell a bank, a biztosító és a posta meglátogatásához is.

 hirdetes_810x300  

 

Némileg más a helyzet a munkába járás esetén. Itt ugyanis az automata helyett a szemafor a mérvadó, ami már fekete, bordó, vörös és rózsaszín besorolású járásokat is megkülönböztet (a felsoroltak a hetes fokozatú skála négy legrosszabb szintjei). Eszerint a fekete és bordó járásokban hét naposnál nem régebbi negatív teszt kell a munkába járáshoz, a vörös besorolású járásokban elég a 14 napnál nem régebbi, a rózsaszín járásokban pedig a 21 napos – ez utóbbiból egyetlen egy van, a Nagykürtösi járás. Alábbi cikkünkben interaktív térképen mutatjuk, melyik járás milyen besorolásba tartozik:

 

Térképre tettük: Mutatjuk, legfeljebb milyen régi lehet a negatív teszt az egyes járásokban

 

Iskolák

 

A kormány döntése értelmében megnyithatnak az óvodák, valamint visszatérhetnek az alapiskolák alsótagazatos és végzős tanulói, valamint a középiskolák végzős tanulói az iskolapadokba. De nem az ország egész területén.

 

A covid-szemafor által fekete, legsúlyosabb veszélyességi fokozatba sorolt 9 járásban nem nyithatnak meg az iskolák. A bordó besorolású járásokban az illetékes regionális közegészségügyi hivatal dönthet úgy, hogy megtiltja az iskolák megnyitását. A többi járásban megnyithatnak, de a helyi válságstáb dönthet másképp, ha úgy ítéli meg, hogy csak rontana a helyzeten a nyitás.

 

A nyitás mellett döntő iskola alkalmazottainak legfeljebb hétnapos negatív tesztre van szükségük (február 8-tól számolva). Az alsótagozatos gyerekeket nem kell tesztelni, de legalább egy szülőnek kell a hét napnál nem régebbi negatív teszt.

 

Ezekben a járásokban nem nyithatnak meg az iskolák

 

Irány a természet?

 

A mai naptól negatív teszt nélkül is járhatjuk a természetet, ami enyhítésnek számít az eddig hatályos szabályokhoz képest. Ez a könnyítés azonban csak járáson belül érvényes. Ha át akarjuk lépni a járáshatárt, már kell a negatív teszt, de csak ha nem vagyunk 65 év felettiek, illetve 15 év alattiak. Tilos a kirándulás azonban a fekete besorolású kilenc járásban. 

 

Általános szabály, hogy nem kell negatív teszttel rendelkeznie annak, aki az elmúlt három hónapban esett át koronavírus-fertőzésen, és az erről szóló igazolást fel tudja mutatni. Nem kell teszt azoknak sem, akik legalább 14 napja megkapták a koronavírus elleni vakcina második adagját.

 

Negatív teszt nélkül továbbra is látogathatók az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, el lehet menni orvoshoz, temetésre, esküvőre és keresztelőre.

 

Térképre tettük: mit mutat a COVID-szemafor, és mit a COVID-automata?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.