Nyitókép forrása: ec.eurpa.eu

 

A második negyedévben 4 százalékos, a következő évben 5,4 százalékos gazdasági bővülést jósol Szlovákiának az Európai Bizottság, ami az eddig kiadott előrejelzések közül a legoptimistább.

 

A tavalyi évben kirobbant pandémia és különösen az elhúzódó második hullám miatt a 2020-as évre 5,9 százalékos visszaesést becsülnek Brüsszel elemzői. Az idei év kapcsán azonban a koronavírus elleni vakcinára és a gazdaság ebből adódó fokozatos nyitására alapozva azt állítják, hogy ismét zöldbe fordulnak át a szlovákiai mutatók. Szlovákia a jövőre jósolt 5,4 százalékos GPD-növekedésével Málta után a második legjobban teljesítő uniós tagállam lehetne.

 

Az Európai Bizottság szerint Szlovákia az általuk jósolt tempóban 2020 év végére elérheti a pandémia előtti gazdasági szintet. Az uniós szakik szerint épp az húzhatja fel Szlovákiát, amely az első hullám idején a sereghajtó országok közé taszította: az export függősége. A kivitel ugyanis kezd magához térni, és ha a gazdaságok nyitása megindul, akkor az export meredek emelkedésbe kezdhet.

 

 hirdetes_810x300  

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy a jelentés szakmai tartalmától függetlenül az Európai Bizottság érdekelt volt abban, hogy ne lesújtó előrejelzéseket tartalmazzon a dokumentum. A gazdaság megnyitása és így a felpörgése is a vakcinázás tempójától függ, márpedig e tekintetben nemrég az Európai Bizottság igen súlyos mulasztásokat és hibákat volt kénytelen beismerni. Más szavakkal, ha csak a politikát nézzük, Brüsszel saját helyzetét rontotta volna tovább, ha a vakcinázási kudarc után most arról szólnának a hírek, hogy a várttól lassabban áll talpra a gazdaság.

 

Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy a jelentés valótlan adatokkal szolgál, inkább azt, hogy érdemes fenntartásokkal fogadni az előrejelzéseket a járvány egy olyan szakaszában, amikor nem lehet tudni, meddig tart a járvány és milyen irányba fejlődhetnek az események.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!