Nyitókép forrása: illusztráció/sciencephot.com

 

Miközben a  múlt évben a koronavírus-járvány miatt Szlovákia exportja 6 százalékkal esett vissza, a Csehországba irányuló kivitel ennek csaknem a duplájával, 11,6 százalékkal zsugorodott a tavaly novemberi adatok alapján. Pedig épp Csehország Szlovákia legfontosabb külkereskedelmi partnere. Ekkora mínuszt a statisztika 2011 óta nem látott.

 

A Csehországba menő export legnagyobb része autóalkatrész, ezzel némiképp választ is kapunk arra a kérdésre, miért zuhant ekkorát a kereskedelem nagysága – a koronavírus-járvány miatt az autógyártás 2020-ban brutálisan megtorpant.

 

Ugyanakkor vannak országok, amelyekkel valamivel intenzív külkereskedelmi kapcsolatokat épített ki Szlovákia. Ilyen Kína és az Egyesült Államok.

 

 hirdetes_810x300  

Az export egyébként rohamtempóban tér magához. Bár az áprilisi és májusi elképesztő mélyvölgyet nem tudta kompenzálni az ősszel produkált 12,5 százalékos bővüléssel, a trend mégis bíztató. A problémák abból a sokat hangoztatott dilemmából adódnak, hogy Szlovákia túlságosan kiszolgáltatott az autóiparnak, amely most épp mikrochiphiánnyal küzd.

 

Mindenesetre, a mostani -6 százalékos exportzsugorodás még mindig jobb, mint amit az előrejelzések jósoltak Szlovákiának (-8,8 százalék). Egyelőre a szakértők arra számítanak, hogy 2021-re visszatér az élet a gazdaságokba.

 

Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!