Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az Egészségügyi Minisztérium hivatalos Facebook-oldalán közzétette a február 15-től hatályos rendelkezéseket. A COVID-automatáról tudni kell, hogy bár keddenként vizsgálják felül az aktuális járványhelyzetet, változtatásra csak a következő héten került sor (elméletileg, ugyanis nem lenne meglepő, ha súlyos körülmények miatt ezt a szabályt felrúgnák). Egyébként ma (február 16.) délután újra ülésezik a pandémiabizottság. Amennyiben nem történik rendkívüli szigorítás, akkor az alábbi szabályok érvényesülnek ezen a héten.

 

A COVID-automata országos szintű kritériumai szerint a legsúlyosabb, fekete veszélyességi szint érvényesül minden járásban. Bizonyos tevékenységek végzését azonban nem ehhez, hanem a COVID-szemafor feltételeihez kötötték. A COVID-szemafor némiképp máshogy sorolja be a régiókat, de a 79 szlovákiai járást a hétfokozatú skálán még így is a három legsúlyosabb kategória között osztja szét, a járványhelyzet súlyossága miatt. Így a COVID-szemafor szerint van 15 fekete besorolású járásunk, 51 bordó, a többi pedig vörös.

 

Az egészségügyi tárca szerint a COVID-automata és szemafor a következő járványügyi feltételeket szabja az egyes régiókban:

 

 hirdetes_810x300  
Fekete régiók

 

A  (COVID-szemafor szerinti) 15 fekete járásban (ezek: Simonyi, Dunaszerdahelyi, Galántai, Szinnai, Nyitrai, Vágsellyei, Aranyosmaróti, Nagyrőcei, Rozsnyói, Báni, Vágújhelyi, Galgóci, Pöstyéni, Nagyszombati és Garamszentkereszti járások) nyomatékosan javasolják az iskolák és óvodák zárva tartását. Annak ellenére, hogy a COVID-automata eredetileg engedélyezi fekete besorolás esetén is az alsótagozatok és végzős évfolyamok, valamint az óvodák megnyitását, a minisztérium az új, veszélyesebb koronavírus-mutációk megjelenése miatt nem javasolja az iskolák megnyitását.

 

A fekete régiókban nem lehet munkába járni legfeljebb 7-napos negatív koronavírus-teszt nélkül, ami lehet antigén- vagy PCR teszt. Ezekbe a  járásokba  beutazni tilos, elhagyni őket szintén tilos, nyilván az iskola látogatása, természetjárás vagy a munkába járás kivételt képez, természetesen negatív teszt ellenében. A természetjárás csak járáson belül engedélyezett. Autóval a fekete járásokon is keresztül lehet utazni, de megállni már nem szabadna. (Ha mégis úgy alakul pl. tankolás miatt, legyen negatív teszt a tarsolyunkban – a szerk.)

 

Bordó régiók

 

Az ország nagy része ma a bordó kategóriába esik, ami a hétfokozatú skálán a hatos veszélyességi szintet jelöli, hivatalosan pedig a III. fokú készültségi szintnek nevezik (a fekete a IV. fokú).

 

A bordó járásokban az iskolák megnyithatnak, amennyiben az illetékes Regionális Közegészségügyi Hivatal azt engedélyezi. A koronavírus mutációi miatt azonban a Közegészségügy dönthet úgy, hogy nem engedélyezi az iskolák megnyitását.

 

A munkába járáshoz szintén hétnaposnál nem régebbi negatív tesztre van szükség. Elutazhatunk másik járásban (de nem a fekete besorolásúakba), természetjárás céljából is.

 

Vörös járások

 

Vörös járásból is kevés van (Bártfai, Szenci, Csacai, Kiszucaújhelyi, Liptószentmiklósi, Losonci, Poltári, Kisszebeni, Szakolcai, Gölnicbányai, Ólublói, Sztropkói és Felsővízközi járások). Ezekben a járásokban az iskolák újra fogadhatják az alsótagozatos, végzős diákokat és az óvodásokat. Nincs tiltás, de természetesen a iskolafenntartó dönthet úgy, hogy zárva tartja az intézményét.

 

Munkába járáshoz 14 napnál nem régebbi tesztre van szükség. Másik járásba utazáshoz vagy természetjáráshoz azonban hétnaposnál nem régebbi negatív tesztre van szükség.

 

Fontos megjegyzés

 

Az Egészségügyi Minisztérium a fenti szabályok kapcsán felhívta a figyelmet, hogy minden további járványügyi rendelkezés a fentieken kívül az egész országra, annak minden járására érvényesek.

 

A járások besorolását a járványstatisztika alapján az Egészségügyi Elemzések Intézete és a pandémiabizottság végzi. Az új besorolást keddenként hozzák nyilvánosságra, az új szabályok pedig a következő hét első napján, hétfőnként lépnek életbe.

 

Alább a COVID-szemafor, ami a február 11-i állapothoz képest nem változott:

 

 

 

AKTUÁLNE PLATNÉ OPATRENIA ⬛️????⬜️

Podľa celonárodných kritérií COVID AUTOMATu platí pre našu krajinu štvrtý stupeň…

Közzétette: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky – 2021. február 15., hétfő

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!