Nyitókép: TASR

 

Az idei húsvéti ünnepek alatt továbbra is tilos lesz a családlátogatás. A szakemberek úgy döntöttek, hogy érvényben hagyják a jelenleg hatályos óvintézkedéseket, beleértve az utazásra vonatkozó tiltást is.

 

A szakemberek arra kérik a polgárokat, hogy a húsvéti ünnepek idején tartsák be azt a tíz óvintézkedést, amit Húsvéti Tízparancsolatnak neveztek el.

 

 hirdetes_810x300  

Íme, a húsvéti tízparancsolat a járvány kordában tartására

 

A SME alapján kérdés-felelet formába áttekintést készítettünk a húsvéti óvintézkedésekkel kapcsolatban.

 

  1. Találkozhatok a családommal és a barátaimmal, ha ugyanabban a városban/faluban lakunk?

 

Továbbra is tilos azokkal a családtagokkal, barátokkal találkozni, akikkel nem lakunk egy háztartásban. Mivel a koronavírus terjedésének szempontjából éppen a más háztartásból származó emberekkel közös találkozó jelenti az egyik legnagyobb veszélyforrás, ezért tilos más a háztartásokban lakó családtagok meglátogatása.

 

  1. Ez azt jelenti, hogy nem mehetek át egy másik járásba meglátogatni a családomat?

 

A saját járáson kívülre csak orvoslátogatás céljából lehet utazni, illetve akkor, ha egy közeli, segítségre szoruló személyről kell gondoskodni. A kivételek közé tartozik az is, ha a szülőnek olyan gyermek gondozása miatt kell utaznia, aki nem vele él egy háztartásban. Ezeken a kivételeken kívül nem hagyhatjuk el a saját járásunkat, és nem is látogathatjuk meg a családunkat.

 

  1. Miért nem látogathatom meg a szüleimet, ha már be vannak oltva?

 

Azért, mert a látogatások általánosságban nem élveznek kivételt a kijárási tilalom alól. A beoltott emberekkel való találkozás sem veszélymentes, ugyanis a beoltott személyek is lehetnek vírushordozók, illetve a látogató is beviheti a vírust a beoltott személyek háztartásába.

 

  1. Szabályt sértek, ha elmegyek locsolkodni?

 

Mivel a locsolkodás során az emberek olyan személyekkel találkoznak, akikkel nem egy háztartásban élnek, ezért nem engedélyezett. A locsolkodás nem szerepel a kivételek között, ezért tilos.

 

  1. Nyitva lesznek húsvétkor a templomok?

 

A templomoknak húsvétkor továbbra is zárva kell tartaniuk. Csak a temetések, esküvői szertartások és keresztelők engedélyezettek legfeljebb hat fő részvételével.

 

  1. Kimehetünk húsvétkor a természetbe?

 

A természetjárás húsvétkor is engedélyezett, és az eddig korlátozások vonatkoznak rá. A természetbe csak a saját járásunkon belül lehet kimenni. Pozsony esetében ez az egész Pozsonyi kerületet jelenti, míg a kassaiak esetében Kassa-vidéket. Arról nem szabad megfeledkezni, hogy a természetből este 20.00 órára haza kell érnünk.

 

  1. Az erdőnkben van egy büfé, nyitva lehet?

 

A higiénikusok úgy döntöttek, hogy az ételt és italt kiadó közétkeztetési telephelyek közé az állandó állomáshellyel rendelkező sátrak is beletartoznak. Az éttermekhez hasonlóan ezek a helyek is adhatnak ki ételt és italt a kiadóablakon keresztül, viszont a kültéri teraszaik nem lehetnek nyitva.

 

Az emberek nem gyülekezhetnek a büfé előtt, mert ha egy rendőr észreveszi, hogy különálló háztartásból származó emberek közösen iszogatnak, bírságot róhatnak ki. Az étel és az ital elfogyasztásakor tartsuk be a kétméteres távolságot, s ha éppen nem iszunk, viseljünk szájmaszkot.

 

  1. Üdülés céljából elmehetek a hétvégi házamba?

 

Legyen szó saját vagy bérelt hétvégi házról, az érvényes rendelkezés értelmében egyikbe sem lehet elutazni.

 

  1. Kimehetek a kertbe?

 

A kormány a kertbe vezető utat nem sorolta a kivételek közé, ezért az érvényes rendelkezés értelmében nem mehetünk ki a kertbe. Ez a rendelkezés nem vonatkozik arra a kertre, ami azon a telken található, ahol lakunk.

 

  1. A külföldi hétvégi házamba se utazhatok el?

 

Attól függ, hogy milyen céllal utazunk oda. Amennyiben üdülés céljából, akkor tilos. Viszont, ha az ingatlanunkat szeretnénk megjavítani vagy rekonstrukciós munkálatokat szeretnénk végezni rajta, akkor a külföldre vezető út nem tilos.

 

  1. Mi a helyzet a sportolással?

 

A futás és a többi individuális sport húsvét alatt is engedélyezett. Sportolni azonban csak a saját járásunkon belül lehet reggel 05.00 és este 20.00 óra között.

 

  1. Elmehetek húsvétkor külföldi kirándulásra?

 

A kormány nemrég megtiltotta a külföldi utazások. Amennyiben nem akar törvényt szegni, nem utazhat külföldre kirándulni.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.