Nyitókép: reprofoto (Pravda TV)

 

Nem tetszik neki, hogy Igor Matovič lemondott, de marad a koalícióban. Az Eduard Heger vezette új kormány támogatásáról szóló dokumentumot egyedüli kormányoldali képviselőként nem írta alá, de biztosított mindenkit arról, hogy a négyes koalíció számíthat a szavazatára.

 

Gyimesi Györgyről, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjéről van szó, aki döntésével felkeltette a sajtó figyelmét.

 

Magyar szempontból problémás SaS-os miniszterek

 

 hirdetes_810x300  

Azóta azt is elmagyarázta, miért nincs ott a neve a Heger-kormány mellett kiálló képviselők között. Indokai leginkább magyar szempontból relevánsak, és az SaS minisztereivel kapcsolatosak.

 

A múlt héten, a kormányválság hajrájában több OĽaNO-s képviselő levélben jelezte, hogy ha Igor Matovič kormányfő lemond, távoznak a frakcióból. A problémát végül a legerősebb kormánypárt közös frakcióülése oldotta fel március 29-én este. Gyimesi elvi álláspontja azonban ezután is maradt.

 

Alá nem írta, de támogatja a kabinetet

 

Ez tükröződött annak a dokumentumnak a kapcsán is, melyet az új miniszterelnök, Eduard Heger nyújtott be Zuzana Čaputová államfőnek. Ez a lista a kormánykoalíciós képviselők aláírását tartalmazta, és azt kívánta megerősíteni az államfő számára, hogy Heger készen áll a kormányalakításra, megvan hozzá a szükséges parlamenti többség. Erről a papírról hiányzik a magyar ügyeket felvállaló Gyimesi aláírása, aki azóta azt is elmagyarázta, hogy miért.

 

„Nem tudok támogatni olyan minisztert, aki szétver minden egyes kormányt, melyben szerepel, Nem tudom támogatni azt a minisztert, aki tönkreteszi a nemzetiségi oktatást, és nem tudom támogatni azt a minisztert sem, aki erőnek erejével veri szét a V4-eket. Döntésem egyfajta belső ellenállás ezekkel az emberekkel szemben, de a kormányt mint olyat, támogatom”

 

– nyilatkozta Gyimesi a Pravdának. Álláspontját időközben közösségi oldalán is kifejtette.

 

?? NINCS SZENZÁCIÓ!

Ma több helyről megkérdezték tőlem miért nem támogatom Eduard Heger új kormányát? A kérdést…

Közzétette: Gyimesi György – NRSR – 2021. március 31., szerda

 

„Azzal, hogy nem írtam alá egy jogilag semmilyen súllyal nem rendelkező dokumentumot, csak a belső meggyőződésemet fejeztem ki irántuk. Mindez nem függ össze azzal, ahogy Eduard Hegerre és kormányára tekintek, aki 100 százalékig megbízhat bennem”

 

– tette hozzá Gyimesi.

 

Összefoglalva tehát, a magyar nemzetiségű képviselőnek komoly problémái vannak Richard Sulík, Branislav Gröhling és Ivan Korčok miniszterekkel, de továbbra is az OĽaNO frakció tagja, és támogatja a kormánytöbbséget. Eduard Heger kormányát 91 képviselő, tehát alkotmányos többség biztosította a támogatásától.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 37 olvasónak tetszik ez a cikk.