Nyitókép: TASR/AP

 

Az AstraZeneca-vakcina már hosszabb ideje bizalmatlansági hullámmal küzd. Kiderült, hogy a kivételes vérrögképződéses esetek ezzel az oltóanyaggal hozhatók összefüggésbe. A nyugati országokban módosították az oltási stratégiát, így az AstraZenecával csak az idősebbeket oltják, akiknél a vakcina enyhébb reakciókat vált ki.

 

A szakemberek mindezek ellenére folyamatosan felhívják a figyelmet arra, hogy az AstraZeneca-vakcina hozadéka magasan túlszárnyalja a veszélyeit. A szlovákiai egészségügyi minisztérium is hangsúlyozta, az AstraZeneca egy kiváló eredményekkel rendelkező vakcina, amellyel világszerte több tízmillió embert oltottak be.

 

 hirdetes_810x300  

Az AstraZeneca körül kialakult helyzetről Július Hodosy, a Főrévi Egyetemi Kórház Központi Betegfelvételi Részlegének főorvosa nyilatkozott, aki decemberben Zuzana Čaputová államfőt oltotta be a koronavírus elleni vakcinával.

 

Dánia szerdán jelentette be, hogy teljesen leállítja az oltást az AstraZeneca vakcinával, néhány ország pedig ideiglenesen függesztette fel az oltást a vérrögképződéses esetek miatt. Hodosy szerint olyan országokról van szó, amelyek ezt a lépést megengedhetik maguknak.

 

„Ezekben az országokban vagy jobb a járványügyi helyzet, vagy az AstraZenecán kívül is elegendő oltóanyaggal rendelkeznek. Sajnos Szlovákia ilyesmit nem engedhet meg magának, ezért folytatnia kell az oltást“

 

– mondta a főorvos.

 

Az AstraZeneca-vakcina mellett egyre több szó esik az amerikai Johnson & Johnson vállalat vakcinájáról is. Míg az uniós szállítmányok késnek, addig az Egyesült Államokban néhány vérrögképződéses eset miatt leállították az oltást a szóban forgó vakcinával.

 

Mindkét vakcina vektor alapú, azaz hasonló elven működnek. Az embereket elsősorban az érdekli, hogy lehet-e összefüggés a két vakcina és a vérrögképződés között, illetve miért nem mutatkozott meg ez a mellékhatás a klinikai tesztelések során.

 

 „Az Európai Gyógyszerügynökség adatokkal rendelkezik arról, hogy van összefüggés a vérrögképződés és a vakcinák között. Erre miért nem jöttek rá a klinikai tesztelések során? Egyszerűen azért, mert nem vett részt rajta annyi páciens, hogy ezt az extrém ritka mellékhatást kiszűrték volna“

 

– magyarázta Hodosy.

 

A főorvos szerint nem szabad elfeledkezni arról, hogy Nagy-Britanniában több millió embert oltottak be az AstraZeneca vakcinával. 20 millió emberből eddig 25 esetben jelentkezett vérrögképződéses probléma.

 

Ez azt jelenti, hogy ha Szlovákiában mind az ötmillió lakost az AstraZeneca vakcinával oltanák be, akkor nagyjából öt embernél kellene trombózisos esetnek jelentkeznie.

 

„Amennyiben ezt összehasonlítjuk azzal, hogy az utóbbi három hónapban mennyi ember halt meg nálunk naponta, úgy gondolom, nincs miről beszélni“

 

– jegyezte meg Hodosy.

 

A főorvos szerint Szlovákiában az oltás eddig egyfajta rutinszerű dolog volt, amiről nem beszélgettek, hanem csinálták. Most eljött az ideje annak, hogy az egészségügyi dolgozók többet beszéljenek az oltás hatékonyságáról, és felvilágosítsák a pácienseket az oltás előnyeiről, kockázatiról, és természetesen a mellékhatásairól is.

 

TvNoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.