Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Május 10-től változnak a járványügyi intézkedések.  Vágbesztercei és a Mijavai járások maradnak bordó besorolásban, 33 vörös és 44 rózsaszín járás mellett. Ján Mikas tiszti főorvos bejelentette, hogy hétfőtől három rendelet módosul, amelyek az üzleteket, a tömegrendezvényeket és a fertőzöttek izolációját érintik.

 

  • Hétfőtől eltörlik a nyugdíjasokra vonatkozó délelőtt 9 és 11 óra között vásárlási időablakot.
  • A mesterséges uszodák a rózsaszín és vörös besorolású járásokban május 10-től szervezhetnek edzéseket hivatalosan bejegyzett sportszervezet keretében.
  • A gondola felvonókra vonatkozó korlátozásokat a rózsaszín járásokban feloldják, a vörös járásokban egy kabinban csak egy személy tartózkodhat, vagy több olyan személy, akik egy háztartásban élnek.
  • Az egyik legnagyobb változás, hogy a fertőzött személyek kontaktszemélyeinek május 10-től nem kell szintén izolációba vonulnak, ha nincsenek tüneteik, ÉS
    • kaptak mRNS oltást (a második adag után vannak legalább 14 nappal),
    • vagy kaptak vektoros vakcinát (legalább négy hete megkapták az első adagot)
    • vagy már átestek a koronavíruson és 14 napja megkapták bármelyik vakcina első adagját. 
  • a kulturális események esetében a helyszín befogadó képességének 50 százalékát lehet kihasználni, a rózsaszín járásokban beltéren maximum 250-en lehetnek, kültéren maximum 500-an; a vörös járások esetében kültéren 200 fő, beltéren 150 fő a limit. Továbbra is csak azok a rendezvények engedélyezettek, ahol lehet ülni, de a beltéri filmvetítések továbbra is tilosak. Továbbra sem lehet rendezvényeket szervezni az iskolás korú gyermekek számára.  A fenti feltételek mellett engedélyezettek a színházi előadások, szabadtéri filmvetítések, koncertek, zenés vagy táncos produkciók, kiállítások, kulturális fesztiválok. 

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bejelentette, hogy tegnap megkapták a Szputnyik V vizsgálati eredményeit Magyarországtól, és mindent rendben találtak. Már csak az orosz tesztek eredményeire várnak. Lengvarský a Pravdának adott csütörtöki interjújában úgy nyilatkozott, hogy az orosz eredmények valamikor a hónap végén érkezhetnek meg.

 

Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy elhunyt egy 47 éves hölgy, aki AstraZeneca oltást kapott. Az illető ritka genetikai betegséggel rendelkezett, amelyet nem lehetett diagnosztizálni az oltás előtt. Az esettel az illetékes bizottság fog foglalkozni, nem kizárt, hogy ennek fényében megváltoztatják az oltási stratégia egy részét is.

 

 hirdetes_810x300  

Mikas újságírói kérdésre elmondta, hogy az esküvők szabályozása egyelőre nem változik, továbbra sem lehet vendégeket hívni, a lagzi maximum hat főig engedélyezett. Ha az esküvő templomban zajlik, a jelenlévők száma a templom belterületéhez mérten korlátozódik, fejenként 15 négyzetméter jut. Ha a templom belterülete kisebb, mint 90 négyzetméter, akkor legfeljebb hat személy tartózkodhat bent.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.