Nyitókép: archív

 

A hétvége két napja alatt három országos vitaműsorba is meghívást kapott Gyimesi György. A szombati liberális, Most-Híd közeli Pátria rádiós és szlovák közrádiós szereplés után ezúttal a talán legnézettebb. Markíza televízió Na Telo (Testre szabva) című műsorában szerepelt.

 

Vizsgálati fogság kérdése

 

A vizsgálati fogság időtartamának csökkentésére vonatkozó javaslat továbbra is megosztja a kormánykoalíció tagjait.

 

Az OĽaNO igyekszik kimaradni a Sme rodina és a Za ľudí közti ezzel kapcsolatos konfliktusból és támogatja a felek közti kompromisszumos javaslatot.

 

„Hogy a vizsgálati fogság időtartamának hosszát rövidíteni kell, már Kolíková is elismeri,“

 

nyilatkozta Gyimesi György, aki szerint különbséget kell tenni a tíz ezer eurót elsikkasztó vádlott vizsgálati fogságának ideje és aközött, amennyi időre mondjuk egy többszörös gyilkos maffiózó ül ugyanilyen fogságban.

 

A Markíza televízió Testre szabva című vasárnapi műsorának vendégei Jana Cigániková (SaS), Gyimesi György (OĽaNO) és Matúš Šutaj Eštok (Hlas) voltak.

 

Gyimesi, Cigániková és Eštok. Kép: Markíza live (reprofoto)

 

Cigániková és Gyimesi egyetértettek abban, hogy a megegyezésre még idő kell, ezért a kérdés várhatóan csak a következő parlamenti ülésen kerül rendezésre.

 

Járvány miatti családtámogatási juttatás

 

A témák között a kormány családtámogatási javaslat-csomagja és a gyermekek után járó egyszeri, 333 eurós juttatás is szerepelt.

 

A Hlas képviselője szerint a kormány diszkriminálja a többi családot, akik nincsenek anyagi szükséghelyzetben. Első körben ugyanis mintegy 46 ezer anyagi szükséghelyzetben levő család kaphatja meg a pénzt még nyárig. Eštok elmondta, hogy az ő javaslatuk értelmében minden gyermek után járna 300 euró.

 

Gyimesi és Eštok. Kép: reprofoto (Markíza live)

 

Ami nemzeti, az revizionista?

 

Gyimesi erre reagálva elmondta, hogy a Hlas egy ál (fake) szociáldemokrata párt ál (fake) javaslattal. A műsorban ugyanis kiderült, hogy a Hlas törvényjavaslata hibás, így egy elírás miatt csak azoknak járna a koronavírus-járvány miatti juttatás az ellenzék javaslata értelmében, akik nem kapnak anyaságit vagy családi pótlékot. Az ilyen gyerekből mintegy 153 ezer van az országban, miközben a kormány döntése értelmében 400 ezer gyerek után kaphatnak a családok egyszeri támogatást.

 

Gyimesit a műsorvezető megvádolta, hogy az Új Egység Mozgalom (ÚEM) állítólagos revizionista tevékenységét támogatja azzal, hogy a mozgalom szájmaszkját viselte a parlamentben.

 

Kép: reprofoto (Markíza live)

 

Gyimesi butaságnak nevezte a vádakat. Mint elmondta, az Új Egység Mozgalom egy normális, nemzeti, jobboldali eszméket valló civil szervezet, mellyel nemcsak ő, hanem az MKP és az Összefogás vezetői is kapcsolatban állnak.

 

„A magyar nemzetet a határok felett is egyesíteni lehet. Hogy a magyar nemzet egy és oszthatatlan, Magyarország Alaptörvényében is szerepel. Az Alaptörvény egyúttal feladatul adja a mindenkori magyar kormánynak a határon túli magyar közösségekkel való törődést”

 

– adott magyarázatot a szlovák műsorvezető magyar szempontból abszurd vádjaira Gyimesi.

 

A legerősebb kormánypárt magyar nemzetiségű képviselője a műsor végén konkrét kérdésre válaszolva úgy reagált, hogy szerinte előnyös lenne, ha a kormányciklus végére Igor Matovič  visszatérne a kormányfői székbe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 39 olvasónak tetszik ez a cikk.