Nyitókép: TASR/AP

 

Szlovákia továbbra is folytatja a mentőakciót, melynek célja azoknak az afgánoknak az evakuálása, akiknek reális, szoros kötődésük van Szlovákiához – jelentette ki a szerdai kormányülés után Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök és Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter.

 

Mivel a helyzet napról napra rosszabbodik, ezért az evakuációra váró emberekkel folytatott kommunikáció egyre igényesebb.

 

 hirdetes_810x300  

Több tucat személy vár az evakuációra

 

Heger tájékoztatása szerint a mentőakció több tucat személyt érint.

 

„Elsősorban olyan emberekről van szó, akiknek Szlovákiában van az állandó lakhelyük, de jelenleg Afganisztánban tartózkodnak, ők 16-an vannak. Rajtuk kívül megközelítőleg 50 nő és gyermek a családegyesítési jogra hivatkozva kér menedéket, kilencen ösztöndíjasok, 26-an pedig doktoranduszok vagy szlovákiai egyetemek diákjai“

 

– magyarázta Heger.

 

A kormányfő kiemelte, hogy a küldetés legnehezebb része a menekültek eljuttatása a repülőgépbe, ugyanis a Kabulban hatalmas káosz uralkodik.

 

Korčok szerint két lehetőség van

 

Korčok szerint jelenleg két lehetőség van: Szlovákia vagy saját különgépet küld a menekültekért, vagy más országoknak segít a menekültek hazaszállításában.

 

„A fentebb említett személyekre van elérhetőségünk, de a helyzet folyamatosan változik. Ezeknek az embereknek az a céljuk, hogy akárhogyan is, de kijussanak Afganisztánból“

 

– jegyezte meg Korčok.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!