Nyitókép: SITA

 

A kormány szerdai ülésén megszavazta az ún. oltási utalványokat. Az 500 eurós juttatásra a 60 év felettiek lesznek jogosultak. A jogszabályt még a parlamentnek is el kell fogadnia. A tervezetet az SaS ellenezte, de végül nem vétózta meg a kormányban.

 

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter javaslatát gyorsított ütemben tárgyalhatja a parlament.

 

Mit is fogadtak el pontosan?

 

  • 500 euróra az a 60 év feletti személy lesz jogosult, aki november 25.  és december 24. között beoltatja magát az első adag vakcinával. Elfogadják azt is, ha ezen időszak alatt regisztrál az oltásra, és legkésőbb 2022. január 15-ig megkapja azt.
  • Az 500 euró kifizetéséhez elfogadják az emlékeztető oltás beadatását is, amennyiben arra 2021. december 24-ig kerül sor, vagy pedig 2022. június 30-ig, amennyiben a 60 év feletti személy az előző oltást legalább 2022. január 15-ig megkapta.
  • Az utalványt más is felhasználhatja, nem csak a beoltott 60 év feletti személy. Hogy hol mindenhol lehet beváltani majd az utalványt, azt a kormány a későbbiekben pontosítja kormányrendeletben.
  • Az életkori feltétel mindenkire vonatkozik, aki 2021 év végéig betölti a 60. életévét.

 

Az így kifizetésre kerülő mintegy félmilliárd euró a koronavírus-járvány miatt vérző szolgáltataóiparban marad.

 

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter a mai döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy bármilyen módon el kell érni az átoltottsági szint növelését az országban, ugyanis a járványkezelés sokkal drágább.

 

Elmondta, hogy a ma elfogadott utalványrendszer a kollektív védettség elérését szolgálja, ami az elsődleges, legfontosabb szempont. Így nem kívánta megítélni azt sem, hogy a félmilliárd eurót lehetett-e volna jobban is felhasználni az egészségügyben, vagy sem.

 

Sulík sajtótájékoztatóján adott tippeket arra, hogyan éljenek vissza az emberek az 500 eurós utalványokkal

 

Körkép.sk/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.