Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Szlovákiában is megjelent a koronavírus új variánsa, az Omikron. Három pozitív PCR-teszt vizsgálatánál mutatták ki a mutációt, mindhárom esetben kockázatos országból beutazó személyekről van szó, és mindegyikük enyhe tüneteket mutat. Állítólag mindhárom Omikronnal fertőzött teljesen beoltott személy.

 

Az információt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter közölte szombaton.

 

FRISSÍTVE – 13:15 

 

 hirdetes_810x300  

„A jó hír az, hogy egyénileg utaztak, tehát nem vonattal vagy autóbusszal. Szintén jó hír, hogy a teljesen beoltott személyekről van szó, és enyhe tüneteik vannak. Az eddigi infromációk arra utalnak, hogy a beoltottak esetében az Omikron-variáns nagyon enyhe tüneteket okoz. Természetesen figyelni fogjuk, hogy hogyan viselkedik majd a beoltottak között az Omikron, amiben nagyobb rizikót látunk”

 

fogalmazott Heger.

 

Az egészségügyi miniszter szerint 150 rizikós országból érkező személy jelentkezett be a Közegészségügyi Hivatalnál, a három omikronos eset közülük került ki.

 

„Mindhárom fertőzött izolációban van, és figyeljük a kontaktszemélyeket is. Hetente 1100 szekvenálást végzünk (variáns típusát kiderítő vizsgálat – a szerk.), megvizsgáljuk az Omikronra pozitívak kontaktszemélyeit”

 

mondta Lengvarský. Azt nem árulták el, hogy mely országokból érkeztek haza a fertőzöttek.

 

Az Omikron-variáns a koronavírus egy olyan új mutációja, amely szerkezetében több mint 50 helyen mutálódott, ezért gyakran szupervariánsként is emlegetik. Csak a vírus szaporodásában és az emberi sejtek megfertőzésében nagy szerepet játszó úgynevezett tüskefehérje 32 mutációt mutat a vírus eredeti változatához képest. Az eddigi, egyelőre bizonytalan, sejtések szerint az Omikron fertőzőképesebb, de enyhébb tüneteket okoz. Arról továbbra is vita van, hogy képes-e megkerülni a forgalomban lévő koronavírus elleni vakcinák adta védettséget.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!