Nyitókép forrása: Nyíregyháza, 2021. december 19. Hajnal Vivien bőrgyógyász beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. december 19-én. MTI/Balázs Attila

 

A koronavírus elleni kötelező oltás támogatottsága mérsékelten emelkedett Szlovákiában. Azok akik támogatják a népesség meghatározott csoportjainak kötelező oltását, nagyjából annyian vannak, mint az intézkedést elutasítók – derült ki a AKO-ügynökség friss felméréséből.

 

A kötelező oltás általános bevezetését (eszerint mindenki megkapná az oltást, akinek egészségügyi állapota engedi) a megkérdezettek 38,9 százaléka támogatja. A kötelező vakcinázás minden formáját a megkérdezettek 52,1 százaléka utasítja el, 9 százaléknyian pedig nem tudtak választ adni a kérdésre.

 

Az általános kötelező oltást támogatók ugyanakkor mérsékelten emelkedett, júliusban arányuk 31,2 százalék volt, most 38,9. százalék.

 

 hirdetes_810x300  

Az adott társadalmi csoportok számára előírt kötelező oltással (például egészségügyi dolgozók, 64 évnél idősebbek, idősgondozók, rendőrök, pedagógusok számára) a megkérdezettek 46 százaléka ért egyet, míg 45,7 százalékuk elutasítja. A kérdés ilyen megvilágításában az erőviszonyok nagyjából egyeznek.

 

A kötelező oltást támogatók pártszimpátia szerinti megoszlása a kormánypártok esetében a következőképp alakult:

 

  • Progresívne Slovensko választói: 90 százalék;
  • OĽANO választói 80 százalék;
  • SaS választói 71,8 százalék;
  • Sme rodina választói: 50,8 százalék;
  • Hlas választói 44,6 százalék.

 

A 60 év felettiek oltakozásra ösztönzését szolgáló 300, illetve 200 eurós jutalommal a megkérdezettek 32,9 százaléka ért csak egyet, 52 százalékuk elutasítja.

 

A beoltatlan válaszadók 50,6 százaléka a kötelező oltás helyett inkább fizetné ki a 300 eurós bírságot, 21,4 százalékuk pedig inkább vállalná az egészségügyi kiadások megtérítését. 28 százalékuk ugyanakkor a büntetés/bírság elkerülése érdekében hagyná beoltatni magát.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy az országos zárlattal a többség egyetért, de az iskolák országos szintű bezárásával csak nagyjából harmaduk tud egyetérteni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!