Nyitókép: TA3 (reprofoto)

 

A parlamenten kívüli politikai pártok (Szövetség, Republika, KDH, Dobrá voľba) voltak a TA 3 hírtelevízió vasárnap délelőtti, Politikában című vitaműsorának vendégei.

 

Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke elmondta, hogy pártja támogatja a Szlovákia és Amerika közti védelmi szerződés aláírását, melyet, ha parlamentben lennének, ők maguk is megszavaznának.

 

Hogy ebből politikai téma lett, az Forró szerint a koalíció akaratának megfelelő, akik így akarják elterelni a figyelmet a magas élelmiszer- és energiaárakról, illetve, hogy képtelenek kezelni a koronavírus-járvány következményeit.

 hirdetes_810x300  

 

A műsorban részt vevő KDH elnöke ezzel szemben úgy látja, hogy a védelmi szerződés témáját az ellenzék használja saját politikai céljaira.

 

 

Forró szerint szerencsétlen helyzet, hogy a szerződés épp most került terítékre, az orosz-ukrán konfliktus idején. A Szövetség elnöke ugyanakkor rámutatott, hogy liberális erők az orosz-ukrán problémát párhuzamba helyezik a szlovák-magyar kapcsolatokkal, ami szerinte elítélendő, hiszen korábban sok energiát fektettek bele a Szlovákia és Magyarország közti viszony rendezésébe.

 

A műsorvezető kérdésére Forró elmondta, hogy a Szövetség nem támogatja a védelmi szerződés aláírásával szembeni ellenzéki tüntetéseket.

 

Arra vonatkozóan, hogy szükség van-e NATO-katonákra vagy sem Szlovákia területén, Forró úgy válaszolt, hogy ilyen katonák a területünkön már vannak, és ha erre a NATO-tagság lehetőséget ad mint szövetségeseknek, Forró ezt előnynek tartja.

 

 

A Szövetség elnöke rámutatott, hogy Szlovákia a mediátor szerepét vállalhatná az orosz-ukrán konfliktusban a béke fenntartása érdekében, mivel a múltban hasonló konfliktusok esetén a térség országai mindig rosszul jártak.

 

Forró elmondta, hogy Korčok kihasználhatná az Ukrajnával hangoztatott jó kapcsolatát mediátorként.

 

Kilépni vagy sem a NATO-ból?

 

A Szövetség elnöke szerint fontos, hogy Szlovákia a NATO tagja maradjon. Ezt még anno az MKP is támogatta, és a magyar hozzáállás e téren változatlan.

 

Élelmiszerárak ÁFA-csökkentéséhez

 

Az energiaárak az elmúlt időszakban 200-300 százalékkal nőttek. Forró javaslata szerint, ha egyharmaddal csökkentenék az ÁFA-t, az állam nem vesztene semmit a beszedett adók terén az eddigiekhez képest.

 

„Jelenleg azt látjuk, hogy a pénz távozik az országból. A Szövetség azt javasolja, hogy ezt V4 szinten koordinálják. Szlovákia ugyanis veszít a konkurenciaképességéből az ÁFA jelenlegi nagysága mellett”

 

– mondta.

 

A műsorvezető kérdésére, hogy a Magyarországon látható hatósági ár bevezetése nem öncélú-e az április eleji parlamenti választásokkal kapcsolatban, Forró úgy reagált, hogy akkor kell segíteni az embereknek, amikor annak ideje van, most pedig nagyonis aktuális problémáról beszélünk.

 

 

Forró a választási felmérésekhez

 

A Median legutóbbi közvéleménykutatása alig 3,4 százalékot mért a Szövetségnek. Forró ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem elégedettek az eredménnyel.

 

„Új párt vagyunk, 4 hónapja létezünk és a platformok közti ideológiai különbségek is visszatükröződnek az eddigi felmérési eredményeken. Ugyanakkor a Szövetség regionális szinten eddigi is erős párt volt, és bízok abban, hogy ez így is marad”

 

– fogalmazott Forró.

 

Választások előtti együttműködés

 

A választások előtti regionális koalíciók, együttműködés lehetőségét a Szövetség a régiókra hagyja. Drucker ugyanakkor a műsorban elmondta, hogy a Dobrá voľba és a Szövetség között már voltak ezzel kapcsolatban tárgyalások.

 

Forró Krisztián hangsúlyozta, hogy azokban a régiókban, ahol erős a magyarság jelenléte, saját jelöltek indítását tervezik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!