Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Szerda reggel elindult az a diplomáciai konvoj Kijevből, amely 26 személyt menekít ki a kijevi szlovák nagykövetségről. Erről Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter beszélt a kormány mai ülése előtt a sajtónak.

 

„A helyzet újbóli átértékelése után a biztonsági szervekkel közösen úgy döntöttünk, kiürítjük a kijevi szlovák nagykövetséget tíz autóval, amelyek jelenleg a lehető legrövidebb útvonalon próbálják elhagyni Ukrajna területét. Megerősíthetem, hogy külföldi személyek, újságírók Németországból és Nagy-Britanniából is vannak a konvoj utasai között, valamint ukrán civilek gyerekekkel. Remélem hogy sikerül megtenniük a 400 kilométeres távolságot, és mihamarabb biztonságban hazaérnek”

 

mondta Korčok, hozzátéve, hogy jelenleg száz kilométerre járhatnak Kijevtől.

 

Azt is elmondta, hogy Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszterrel közösen olyan javaslatot terjesztenek a kormány elé, amely eltörli az orosz diplomata-útlevéllel rendelkezőkre vonatkozó vízummentességi megállapodást. Ez azt jelenti, hogy vízumkötelesek lesznek az orosz diplomata-útlevéllel rendelkezők is, és a jelenleg Szlovákiában tartózkodóknak is igényelniük kell a vízumot.

 hirdetes_810x300  

 

Ukrajna gyorsított uniós tagfelvétele kapcsán Korčok jóval visszafogottabban nyilatkozott, mint korábban Eduard Heger kormányfő vagy Zuzana Čaputová államfő. Korčok szerint Zelenszkij azért beszélt erről, mert „elsősorba a saját polgárainak” küldött üzenetet.

 

„Természetesen a teljes jogú tagság felé vezető útat (…) nem lehet megtenni egy egyszerű politikai állásfoglalással. (…) Politikailag támogatjuk ezt a törekvést, de minden tagnak képesnek kell lennie működni az EU-n belül, amire Ukrajnának még szüksége van”.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn kért gyorsított tagfelvételt Ukrajna számára, majd nyolc közép-kelet-európai ország (köztük Szlovákia is) nyílt levélben kezdeményezte ennek megvalósítását. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a fehérorosz területen éppen ekkor zajló ukrán-orosz tárgyalásokon az oroszok az EU tagság igényéről való lemondást szabták egyik feltételül.

 

Magyarország és később Románia is csatlakozott a többi nyolc ország kezdeményezéséhez. Magyarország számára Ukrajnán kívül a Nyugat-Balkán integrációja a fő szempont, az ottani országok csatlakozását Franciaország és Németország akadályozza.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.