Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén pénteken több ezer ember gyűlt össze, hogy támogatásukról biztosítsák Ukrajnát, békét kérjenek az országnak és elutasítsák az orosz agressziót. A tüntetésen online közvetítés keretén belül Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is felszólalt. Az online közvetítéshez több világváros, köztük Prága, Bécs, Frankfurt, Lyon és Tbiliszi is csatlakozott.

 

A „Békét Ukrajnának“ névre keresztelt szimpátiatüntetésen több ismert szlovákiai személyiség és politikus is felszólalt, többek között Richard Stanke színész, Róbert Bezák nyugalmazott nagyszombati érsek, Ivan Korčok külügyminiszter és Eduard Heger kormányfő.

 

„Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség az ukrán férfiaknak, akik a hazájukat védik“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta az egybegyűltek előtt Eduard Heger kormányfő, aki arról beszélt, milyennek látta az ukrán államfőt egy héttel ezelőtti beszélgetésük során.

 

Úèastníci poèas protestneho zhromaždenia Mier Ukrajine na bratislavskom Námestí SNP, ktoré organizuje obèianska iniciatíva Mier Ukrajine. Bratislava, 4. marec 2022. Foto: SITA/Branislav Bibel
Fotó: Facebook/screenshot
Fotó: Facebook/screenshot

 

„A hazájáért vállalat összes felelősség terhe nehezedett rá, de olyan férfi volt, aki nem könyörgött, nem volt megtörve“

 

– jegyezte meg a kormányfő, aki hősnek nevezte az ukrán államfőt.

 

„Az ukránok ma nemcsak magukért harcolnak, hanem értünk, érted, a gyerekeinkért és a jövőjükért“

 

– zárta le beszédét Heger.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.