Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Tizenkét évnyi kormányzás és kétszer két évnyi ellenzéki ténykedés után úgy néz ki, a hatóságok már Robert Ficot és a Smer más vezető tisztviselőit is előveszik, méghozzá bűnszervezet megalakításéért, benne való részvételért és támogatásáért. Az alábbiakban a szlovák sajtóban megjelent információk alapján összegezzük a vádirat legfontosabb részeit.

 

A vádirat szerint Robert Fico fellépései azt a benyomást keltik, hogy a bűnszervezeten belül a többi résztvevő feljebbvalójukként tekint rá. A dokumentum azt is leszögezi, hogy a kihallgatott és vallomást tett személyek „nagy mértékben megbízhatóak”, és szavaikat alátámasztja a Marián Kočner maffiózó és Norbert Bödör (a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödör fia) közti Threema-üzenetváltás is. A dokumentum említi Gál Gábor ügyvédet, egykori Most-Hidas politikust, korábbi igazságügyi minisztert is.

 

A rendőrség megalapozott gyanúja szerint Robert Fico és Robert Kaliňák bűnszervezetet vezettek azzal a céllal, hogy eltegyék az útból a politikai ellenfeleket, hiteltenítésüket célzó kampányokat indítsanak a rendőrség és a Pénzügyi Főigazgatóság erőforrásaival visszaélve. Ennek érdekében olyan struktúrákat hoztak létre, amelyek látszólag állami szervezetnek tűnhettek, valójában azonban egyetlen céljuk a kedvezményezett kör hatalmon tartása volt.

 

 hirdetes_810x300  

A vádak alátámasztására Ľudovít Makó (egykori pénzügyőrségi aligazató), Bernard Slobodník (egykori NAKA igazgató) és František Imrecze (egykori pénzügyőrségi főigazgató) vallomásait használta a rendőrség. A vádirat szerint a Pénzügyőrség egy másik volt alkalmazottja Daniel Čech elismerte, hogy részt vett az Andrej Kiska és Igor Matovič elleni információk gyűjtésében. Ezeket az anyagokat később Fico a sajtótájékoztatókon használta fel. Az alvilág egyik tagja, Rajecký pedig elismerte, hogy azt a feladatot kapta, hogy küldje szét a sajtónak Kiska KTAG vállalkozásáról szóló információit, amelyre Bödör bíztatta, azzal a megjegyzéssel, hogy iparkodjon, mert Kaliňák már ideges.

 

A vádirat elég sok olyan anyagot sorol fel, amelyeket Robert Fico kormányfőként a sajtótájékoztatókon használt fel politikai ellenfelei ellen, vagy amelyekkel próbálta az elmúlt két évben megkérdőjelezni azokat a rendőrségi eljárásokat, amelyek azok ellen folytak, aki az ő miniszterelnöksége idején került magas beosztásba. Bár Fico védője, David Lindtner ez utóbbiakra próbálta terelni a figyelmet azt hangsúlyozva, hogy azok nem törvénysértőek, a Fico elleni vádemelés magját nem ezek a visszaélések képezik.

 

Az Alkonyat névre keresztelt rendőrségi akció lényegében az Tisztítótűz folytatás. A Tisztítótűzben Nobert Bödör oligarcha, Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitány, illetve Ľudovít Makó is érintett volt. Az Alkonyat a Tisztítótűz nyomozása során feltárt bizonyítékokkal dolgozik, de az előbb említett neveken túl már Robert Kaliňák és Robert Fico ellen is irányul. Elsősorban azért, mert a rendőrség szerint ők adták ki a parancsokat a Bödör-csoportnak.

 

A két politikus elsősorban az Andrej Kiska és az Igor Matovič elleni lejárató kampány elindításával vádolható. Annak ellenére, hogy nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ők adták ki a parancsot a rosszindulatú adatgyűjtésre, a hatóságok leszögezik, hogy a (korábban Bödör-csoportként emlegetett) bűnszervezettől nem volt idegen például az újságírók megfigyeltetése sem. Nyilvánvaló azonban, hogy a megfigyelések és átvilágítások a Smer javára és érdekében történtek.

 

Csak egy kis szívesség

 

Daniel Čech, a Pénzügyőrség adó- vámrészlegének főigazgatója vallomásában arról beszélt, hogy a Smer által a Pénzügyőrség élére kinevezett Imrecze 2012-ben szólította meg őt, hogy vállalja-e a vezetői posztot. A dologra azonban Peter Kažimír akkori smeres pénzügyminiszternek is rá kellett bólintania, mert Imrecze Kaliňák embere volt, ezért Kažimír minden esetben maga is ellenőrizni akarta Imrecze jelöltjeit.

 

Idővel Imrecze egyre több szívességet kért Čechtől hogy ismerősi körének, feljebbvalóinak segítsen.

 

Az egyik ilyen kérés Gál Gábor későbbi most-hidas igazságügyi miniszterre vonatkozott, egy másik Marian Zahumenský smeres parlamenti képviselőre, egy harmadik pedig magára Miroslav Výboh oligarchára, a Smer elsőszámú mecénására.

 

Az egyik konkrét esetben Imrecze egy olyan vállalathoz irányította Čechet, amely repülőgépalkatrészekkel kereskedett. Imrecze azt mondta, az utasítás közvetlenül Robert Ficotól érkezett. A problémák ott kezdődtek, hogy a cégnél tett látogatáskor kiderült, áfacsalásról van szó, és a cég nem tud elszámolni arról, honnak szerezte be a repülőgépalkatrészeket.

 

Imrecze erősködött Čechnél, hogy keressen megoldást, mert a parancs közvetlenül Ficotól jött, Čech azonban nem ált kötélnek – vagy nem tudta megoldani.

 

Egy másik alkalommal Imrecze kikérte Čechtől azon cégek listáját, amelyek Jozef Brhel oligarcha érdekeltségeibe tartoznak és adóellenőrzés készül náluk. Čech rendszeresen kiállította a listát és egy lezárt borítékban átadta Imreczének.

 

A választásokhoz közeledve egyre meredekebb feladatokat várt el Imrecze Čechtől. Különösen az elnökválasztások és a parlamenti választások közeledtével. A Smert elsősorban Andrej Kiska és Igor Matovič irritálta. Čech szerint a két politikus lejáratásához szükséges információk kutatásával akarták megbízni.

 

„Bár ők nem lejárató kampánynak nevezték, mindig csak azt mondták, munícióra van szükségük”

 

idézi a vádirat a pénzügyőrt. Imrecze például azt kérte tőle, hogy ássa bele magát a pénzügyőrség saját adatbázisába, és keressen adatokat Kiskáról, illetve egy kiadóról, akiket csak vallási fanatikusokként emlegetett. A kért információkat Čech átadta, majd kis idő múlva Robert Fico sajtótájékoztatót tartott Kiskáról és a Szcientológiai Egyházhoz fűződő kapcsolatáról.

 

Matovič is célkeresztben

 

Matovič esetében Čechnek az akkor még ellenzéki politikus könyvelését kellett mélyrehatóan átvizsgálnia. Imrecze négy köteg iratot adott át Čechnenk Matovič RegionPress nevű vállalkozásáról, azzal, hogy „sajtó számára érdekes módon” dolgozza fel a kapott anyagokat. Čech később tudta meg, hogy Ľudovít Mako, a pénzügyőrök bűnügyi részlegének akkori feje ugyanezt a feladatot kapta. Később, az újabb Fico által tartott sajtótájékoztató tartalma egyértelművé tette, hogy az anyagok eljutottak a miniszterelnökhöz, aki azt fel is használta politikai célokra.

 

Imrecze azt vallotta, hogy a Čechtől kapott, Matovičra vónatkozó vizsgálati anyagot Erik Tomášnak adta át. Tomáš egykor Robert Fico jobbkeze volt, smeres képivselő, aki a választások után Peter Pellegrinivel igazolt át a Smerből kiszakadó Hlasba.

 

Imrecze azt is elmondta, hogy Fico, Tomáš és Imrecze találkoztak ebben a témában, Tomáš pedig informálta Ficot a vizsgálat eredményéről, és ami fontosabb, annak politikai felhasználásának lehetséges módjairól.

 

Kiska nagyon útban volt

 

Čech állítása szerint neki nagyon nem tetszett, hogy politikai harcokba vonják be a Pénzügyőrséget, ám Imrecze telhetetlen volt. A pénzügyminiszteri székre fájt a foga, mert akkoriban már téma volt, hogy Peter Kažimír a Szlovák Nemzeti Bank kormányzója lesz. Imrecze elhúzta a mézesmadzagot Čech előtt, és a Pénzügyérség főigazgatói székét ígérte neki.

 

A beígért előléptetés 2016-ban lett volna esedékes, ám nem lett belőle semmi, Čechnek pedig távoznia kellett a pénzügyőrségtől. Miért? A vádirat szerint a Fico és Kaliňák által vezetett bűnszervezet minden áron csak olyan embereket tűrt meg magas beosztásban, akik hűsége megkérdőjelezhetetlen volt. Az ilyen vezetőknek jó fizetésük volt, emellett a gyanú szerint tekintélyes összegeket kaptak nem legális úton a bűnszervezet ténykedéséből hasznot húzó vállalkozói köröktől.

 

Robert Kalińák ellen a maffiózó Tomáš Rajecký tett  terhelő vallomást. Rajecký azt állítja, hogy azt a feladatot kapta, hogy adótitkokat szivárogtasson ki Andrej Kiskáról a sajtónak, azzal, hogy erre Bödör utasította egy közös ismerősükön keresztül.

 

„Technikai problémák” miatt azonban Rajecký késlekedett, és ezért Bödör figyelmeztette a maffiózót, hogy Kaliňák ideges. Végül 2017 őszén megérkeztek a sajtóorgánaumok e-mailcímeire az ismeretlen feladótól származó információk Andrej Kiska és cége, a KTAG viselt dolgairól.

 

A vádirat leírja, hogy Rajecký vallomása

 

„betekintést adott az egész ügymenetre, ahogy a bizalmas információk Tibor Gašpartól és Norbert Bödörtől a sajtóhoz jutnak, leírja a célt és a hozadékát a bűnszervezet számára, amivel megmutatja a bűnszervezet vezetőinek politikai előnyszerzésre irányuló motivációit is, amelynek az alapfeltétele a csoport további működésének szavatolása volt bűncselekmény elkövetésének árán is.”

 

Rajeckýt egyébként tavaly nyáron tartóztatták le Spanyolországban. Szökésben volt, hamis papírokkal a zsebében.

 

2017 nyarán egy nyitragerencséri családi házban Bödör és Gašpar megbízta Kiska átvilágításával Makót. Gašparnak már akkor volt bizonyos rálátása a KTAG-ügyre. Később a nyitrai Zlatý kľúčik hotelben Mako átadta az általa összegyűjtött anyagokat Gašparnak és Bödörnek, ők pedig továbbadták Rajeckýnek. A vádirat említ egy találkozót Makó, Imrecze és Fico részvételével a Kormányhivatalban, amely során Fico beszámolót kért a két pénzügyőri igazgatótól Kiska és a KTAG-ügy kapcsán.

 

Nem sokkal később egy második találkozóra is sor került, ugyanúgy a Kormányhivatalban. Ezen Fico, Gašpar, Imrecze és Bödör vett részt. A találkozót Kaliňák kezdeményezte, a téma pedig Andrej Kiska lejáratásának lépései voltak.

 

A vádirat leszögezi:

 

„A vádlottak, Robert Fico és Robert Kaliňák és a szóban forgó bűnszervezet más tagjainak célja többek között az is volt, hogy a bűnszervezet létezésé és az elkövetett bűncselekményeket titokban tartsák”

 

A célok között a dokumentum szerint szerepelt még a saját maguk által elkövetett bűncselekmények eltitkolása, vádolhatók hatáskörrel való visszaéléssel, kereskedelmi, bank-, levél-, adó és telekommunikációs titkokkal való visszaélés. Ezek Ficora és Kaliňákra is vonatkoznak.

 

A motivációk között a vádirat a személyes és a politika előnyszerzést látja a Smer javára, „tiltott eszközök és módszerek politikai versenyben való felhasználása által”. Magyarul: a céljuk saját maguk és a Smer hatalmának meghosszabbítása és bebetonozása volt, ami egyúttal lehetőséget teremtett a bűnszervezet további működésének.

 

A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai között minimum

  • Tibor Gašpar, egykori országos főkapitány,
  • Robert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes osztályának egykori igazgatója,
  • Marián Zechota, NAKA-tisztviselő,
  • Peter Hraško, a NAKA főigazgatója,
  • Bernard Slobodník (NAKA),
  • Pavol Vorobjov (NAKA),
  • Milan Mihálik (NAKA),
  • Vladimír Bisták (NAKA),
  • Ľudovít Makó, a Pénzügyi Főigazgatóság bűnügyi osztályának egykori igazgatója,
  • František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság egykori főigazgatója,

szerepeltek, akik Robert Fico és Robert Kaliňák érdekein túlmutatóan is követtek el törvénysértést. 

 

Körkép.sk, Postoj.sk, DennikN.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.