Nyitókép: Archív

 

A parlament ma elfogadta az ún. Csemadok-törvényt, mely a nagyvonalú magyar állami támogatás mellett a szlovák költségvetésből is évi 300 ezer euró alanyi jogon járó juttatást biztosít a kulturális intézménynek.

 

A Körkép.sk a törvényjavaslat előterjesztőjét, Gyimesi Györgyöt (OĽaNO) kérdezte:

 

 hirdetes_810x300  

A parlament ma végre megszavazta a jogszabályt. Mit jelent ez politikailag az Ön számára?

 

Egy megoldandó politikai feladat végét, amivel egy féléves történet zárult be számomra. A Csemadok-törvény jóváhagyása ugyanakkor másoknak is kikaparta a gesztenyét. A szükséges politikai háttéralkuk értelmében ugyanis a Matica slovenská is plusz támogatást kapott, illetve a Kisebbségi Kulturális Alapnak (Kultminor) is sikerült az eddigieken felül évi 202 ezer eurós plusz költségvetési forrást megítélni.

 

Gyimesi elintézte: Évente 300 ezer eurót kap a Csemadok a Kulturális Minisztériumtól

 

Ebből 55 százalék a magyar projektekre megy, amivel gyorsulhat a pályázatok elbírálásának ideje. Így elmondhatom, hogy ezáltal a Csemadokkal és a Kultminorral együtt évi 400 ezer euró feletti plusz támogatás jut a felvidéki magyar kultúrára.

 

Mit jelent ez a támogatás a Csemadok számára?

 

A Csemadok egyrészt mindenképp megérdemli ezt a pénzt. Másrészt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy így újra megkapja azt az 1996-ig fennálló, alanyi jogon járó állami támogatást, melyet még a Mečiar-kormányzat alatt vettek el tőle, és a Most-Híd sem volt képes ezt visszaadni a Csemadok számára.

 

Ami viszont meglepett, hogy a féléves diskurzus alatt egyetlen egy csemadokos sem jött megtámogatni sem a parlamentbe, sem a parlament elé. És ami még meglepőbb, hogy maga a Csemadok elnöke, Bárdos Gyula fogalmazott úgy az előkészítés során, hogy kérdései merültek fel a törvénnyel kapcsolatban. Miközben ő maga volt az, aki az elsőtől az utolsó betűig véleményezte a javaslatot és egyetértett azzal. Mondhatjuk tehát, hogy azzal kapcsolatban merültek fel kérdései, amiben ő maga is segédkezett.

 

Szerencsére, a mai szavazással ez már mögöttünk van. Örülök, hogy rendeződött a helyzet.

 

Mikortól jár ez a pénz a Csemadoknak?

 

A módosító javaslatom értelmében már az idén, tehát még 2022-ben igényelheti a 300 ezer eurót a Csemadok.

 

Korábban a Most-Híd részéről fenntartásokkal fogadták a kezdeményezését. Miért?

 

Egyszerűen csak savanyú a szőlő számukra. Hiszen ez a törvény már a negyedik a sorban a jelenlegi kormányzati időszak eddigi két éve alatt, amivel a nemzetiségi kultúrát és a kisebbségeket támogatjuk. A Most-Híd egész kormányzati időszakában összesen alig három ilyen törvényt fogadott csak el. Tehát már két év után vezetünk.

 

Köszönjük a beszélgetést.

 

A Körkép.sk egyébként úgy tudja, hogy jövő héten Gyimesi György (OĽaNO) és a legerősebb kormánypárt tagjai külön sajtótájékoztató keretében értékelik a kormányzati félidő alatt elért, nemzetiségi politikával kapcsolatos eredményeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.