Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Szlovákia 21 657 748 euró értékben adományoz hadianyagot Ukrajnának – derült ki a kormány szerdai ülésén jóváhagyott dokumentumból.

 

„Az Orosz Föderáció folyamatban lévő, Ukrajna elleni masszív, kiprovokálatlan katonai inváziójával összefüggésben azt javasoljuk, hogy a kormány hagyja jóvá a katonai anyagok adományozását Ukrajnának“

 

– áll a benyújtott dokumentumban.

 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter a kormányülés után nem kívánta részletezni, hogy pontosan mi alkotja a szállítmányt.

 hirdetes_810x300  

 

„Olyan eljárásról állapodtunk meg a NATO-n belül, melynek értelmében nem fogunk Putyinnak listát adni arról, mit szállítunk Ukrajnába. Pontosan olyan dolgokról van szó, amelyekre az országnak szüksége van“

 

– hangsúlyozta.

 

A miniszter kiemelte, a szállítmányt olyan anyagok alkotják, amelyek a szlovák hadsereg raktáraiból származnak. „Semmilyen új felszerelést nem vásároltunk“ – mondta. Naď Jelezte, hogy legalább a segély egy részét az EU-n keresztül kellene visszafizetni.

 

A védelmi miniszter azt is megerősítette, hogy Szlovákia és Ukrajna állami szinten tárgyalásokat folytat a Zuzana 2 önjáró lövegek átadásával kapcsolatos szerződésről. Mint mondta, jelenleg az árról és a mennyiségről egyeztetnek.

 

Hozzátette: az önjáró lövegek eredetileg a szlovák hadsereg számára készültek, ám a jelenlegi helyzetben Ukrajnának adják őket. Naď szerint egy elemről, azaz nyolc lövegről van szó, de ez a szerződéstől függően több is lehet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!